Продължете към съдържанието

Министър Калфин се срещна с Негово Светейшество Патриарх Неофит

kalfin neofitМинистърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна с архиереите от Светия Синод на Българската православна църква, начело с Българския патриарх Неофит, днес в Синодната палата. Целта на разговора беше да се актуализира съществуващото от 2011 година споразумение за сътрудничество между двете институции, в социалната област, както и да се проучат възможностите за реализиране на общи проекти, в рамките на приоритетните за министерството дейности.

 „Много са социалните теми, по които държавата може да си сътрудничи с Българската православна църква. Подобно сътрудничество има, както основание, така и традиции, така че аз напълно подкрепям и ще насърча извеждането му от полето на пожеланията и намеренията и привеждането му в действие. Видях и от Негово Светейшество, и от страна на Архиереите, желание за задълбочаване на подобно сътрудничество. Предстои да направим обобщение на всички възможности в социалната сфера, в които можем да си партнираме и след това да започнем да работим по тях“, коментира веднага след срещата с Патриарх Неофит и синодалните архиереи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По време на визитата при Патриарх Неофит, министърът представи подробно възможностите, които Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програмата по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора предоставят, като акцентира върху плановете, свързани с разкриване на целогодишни трапезарии за най-бедните и върху предстоящите програми за интегрирано социално-здравно подпомагане на най-нуждаещите се – възрастни хора, лица с увреждания и семейства на деца с увреждания. „Има по какви теми да работим и съм убеден, че подобно партньорство между държавата и Църквата в социалната сфера не само, че има смисъл, но и би довело до добри резултати“, категоричен е министър Калфин.

Автор: Министерство на труда и социалната политика

Visits: 0

Skip to content