Продължете към съдържанието

Празникът на Вси светии в село Чепинци

chepinciПървата неделя след Петдесетница Църквата е посветила на всички светии, просияли със своя духовен подвиг. В софийското село Чепинци се намира храм "Вси светии" и по стародавна традиция в този ден се организира събор в чест на празника.

В навечерието на празника в църквата бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие предстоятелят на храма – свещеник Ириней Митов, йеромонах Нектарий, протойерей Борис Петров, протойерей Радосвет Стоянов, протойерей, Лазар Георгиев от кв. "Горублянe" и дякон Васил Танев.

Празнуващият храм бе изпълнен с богомолен народ, към който с пастирско слово в края на вечернята се обърна еп. Григорий. Той говори за слизането на Дух Светий и за даровете, които дава на християните.

В празничния ден, на 7 юни, св. Литургия бе предстоявана от софийския протосингел – ставр. ик. Ангел Ангелов, който в края на богослужбата поздрави богомолния народ, благодари на църковното настоятелство и ни настави да почитаме всички светии, знайни и незнайни, като горещи наши молитвени застъпници пред Божия престол, в които винаги намираме помощ и утеха.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

{joomplucat:226 limit=5|columns=3}

Visits: 1

Skip to content