Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит освети новопостроения паметник на цар Самуил

car samuilНа тържествена церемония днес бе открит паметникът на българския владетел цар Самуил (997-1014). Той бе поставен до старинния столичен храм "Света София". (Местоположението на паметника в София е избрано на база исторически сведения, според които бащата на цар Самуил – Никола, е бил комит на област Средец). Издигнат е в чест на 1000 години от смъртта на великия български владетел. Автор на скулптурата е Александър Хайтов.

На събитието присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, държавният глава Росен Плевнелиев, който прие почетния строй на националната гвардейска част, вицепремиерът Румяна Бъчварова, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, посланикът на Македония у нас, общински служители, общественици, творци и др.

След крътък водосвет първойерархът на Българската църква освети внушителния паметник (монументът е висок 6,20 м), като отправи молитвата: „О, Премилосърдний Господи, Боже на всяка щедрост и Отче на всяко утешение! Боже на отците ни и Господи на милостта! Не отвръщай Твоето лице от Твоя народ и изпълни нашето добро намерение, защото на Тебе се уповаваме и милостивно просим Твоите богати милости и благословии. Запази под покрова на Твоето благоволение нашето Отечество България и го посети с благостта Си.

Всички нас обнови с Твоята благодат, като ни направиш синове на светлината и наследници на Твоето царство. Научи ни, Владико Вседържителю, да изпълняваме Твоите заповеди, като ни изпълниш с почит към по-рано отишлите си от нас Твои раби, които удостой с мир и облекчение в селенията на праведните. Обдари ни, Господи Боже наш, с Твоята благодат и Твоята любов. Защото от Тебе идва всяко добро благо и всеки съвършен дар, който изхожда от Тебе – Отец на светлините: и затова на Тебе подобава всяка слава, чест и поклонение с Единородния Твой Син и Всесветия, Благ и Животворящ Твой Дух, сега и винаги, и во веки веков”.

Негово Светейшество поръси със светена вода паметника и с едноминутно мълчание бе почетена паметта на един от най-великите царе в българската история.

"Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ е да запази жива паметта на своите предшественици. Славно място в пантеона на историческата слава е отредено на цар Самуил – владетеля, който в един от най-трудните периоди успява да запази българската държава… Нека този паметник бъде място на възродената българска историческа памет! Да привлича към себе си вниманието на всеки истински родолюбец и да насочва мислите и молитвите ни към престола на Всевишния, където е било последното упование и на благоверния христолюбив наш цар Самуил!", каза патриарх Неофит.

Цялото слово може да прочетете на адрес: ТУК!

"Така се е стекла българската съдба, че не знаем къде са погребани мнозинството от нашите царе. Ето защо нашето поколение има своята историческа отговорност да направи всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои, докато това не стане и то точно тук, в църквата "Св. София", в която той се е черкувал!“ – това заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Истински горд съм, че съм в центъра на този исторически момент, който ни дава възможност да градим мостове – вътре в себе си и между държавите. Надявам се, че това ще бъде ценен дар за София", каза председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски, който благодари на проф. Георги Близнашки, че е покровителствал, дал е разрешение и е настоял паметникът да бъде поставен именно в градинката пред църквата "Св. София".

Тържествената церемония завърши с поднасяне на красиви венци, след което множеството официални лица, гости и софиянци можаха подробно да разгледат монумента и да изразят своята почит към великия владател.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:227 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content