Продължете към съдържанието

ПОКАНА за вечер, посветена на св. Серафим Петроградски

pokanaНа 16 юни (вторник) от 18 ч. в залата на Софийска св. митрополия ще се състои вечер, посветена на св. свещеномъченик Серафим Петроградски, канонизиран за светец през 1997 г. от Руската православна църква.

Лекция за житейския и мъченическия път, както и за многостранните таланти на Петроградския митрополит ще представи г-жа Олга Райская-Качесова Николаевна, кандидат на медицинските науки и главен изследовател на живота и делото на св. Серафим.

Вечерта ще завърши с излъчването на филма „Молете Бога за нас“, посветен на жертвите на безбожния сталински режим, загинали на Бутовския полигон в Москва.

Св. Серафим Чичагов е бил един от участниците в Руско-турската освободителна война, преди да стане митрополит. Той е един от руските новомъченици, разстреляни на Бутовския полигон в Москва по време на безбожния режим. Само за една година, от 1937-ма до 1938 г., в траншеите на полигона са били убити над 20 хиляди души. Сред тях над хиляда свещеници, монаси и обикновени християни. Смъртно болен, на носилка пренесен от затвора до мястото на разстрела, св. Серафим завършва своя живот с думите: “Гонението ще свърши и Православието отново ще възтържествува. Днес мнозина страдат заради вярата, но това е пречистване на златото в духовната пещ на изпитанията. След това ще има толкова свещеномъченици, пострадали за вярата Христова, колкото не помни цялата история на християнството”.

Заповядайте!

ВХОД СВОБОДЕН

Visits: 0

Skip to content