Продължете към съдържанието

На празника на св. Наум Охридски Българският патриарх Неофит се помоли за обществен мир

praznika naum"Нека да възпитаваме младите в християнски православен дух, в любов, в мир, в радост и дълготърпение, така нашият живот ще стане отражение на божественото знание и обществен мир, за който се помолихме днес“ – каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит след празничната св. Литургия в чест на св. Наум Охридски, отслужена в единствения в София, посветен на Охридския просветител храм, намиращ се в столичния квартал „Дружба“ .

“Радостно е за всички нас да можем да чуем гласа: „Дойдете и вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци“. Така славянските просветители са откликнали на този божествен поздрав и отдали живота си за вярата и за знанието на св. Православие" – каза още патриархът. "Да бъде мир между всички ни! И добър успех в живота и служението!" – благослови още той.

Тези благопожелания първойерархът на Българската православна църква отправи към десетките миряни, изпълнили до краен предел тържествуващата църква „Св. Наум Охридски“ и околохрамовото пространство в деня, когато почитаме паметта на светеца – 20 юни.

Негово Светейшество, който за първи път като кириарх на Софийска епархия посети красивия храм край езерото в кв. „Дружба“, взе молитвено участие в литургията и благослови в този ден да се прочете и специална молитва за обществен мир и благоденствие.

С благословението на патриарха празничната св. Литургия бе възглавена от викарния епископ Браницки Григорий. Заедно с него служиха софийският протосингел – ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство и дякон Васил Танев.

За молитвеното настроение на вярващите допринесе антифонното пение от двете певници, на които бяха застанали изявени софийски певци. Десният клир бе ръководен от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия и празничен певец при храма, а на левия – дякон Любомир Янъков, който ръководи школа по Източно църковно пение при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

В дните на Петровия пост мнозина вярващи пристъпиха заедно със своите деца към Христовите Тайни, та пречистени и обновени да посрещнат празника на светите апостоли Петър и Павел.

В края на Литургията с пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна еп. Григорий. Неговото слово бе за св. Наум – най-младия от учениците на светите първоучители и равноапостоли братята Кирил и Методий.

„Трябва да го почитаме с молитви и славословия, защото той подобно на светите апостоли е оставил дом, богатство и удобство и се е отправил заедно със св. Климент Охридски да учителства, да просвещава и да разпространява словото Божие на човеците. Да свидетелства за истината и по българските земи…“ – каза в словото си владиката и пожела: „Нека св. Наум да бъде и днес наш наставник, учител във вярата, да бъде наш помощник по пътя към Царството Божие и ходатай пред лицето на Бога!“

С думи на благодарност към патриарх Неофит се обърна предстоятелят на храма ик. Христо Пудин, като му пожела да бъде здрав, да има крепки сили по щедростта и милостта Божия и все така с любов да ръководи Църквата и му поднесе в дар посребрена икона на св. Богородица „Троеручица”.

С трикратно многолетствие завърши духовното тържество в енорията на квартал "Дружба".

Вярващите се трупаха около Българския патриарх Неофит при излизането му от храма и с голяма радост пристъпваха за лично благословение.

В чест на празника църковното настоятелство бе подготвило вкусно благословено ястие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:234 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content