Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с новото ръководство на Богословския факултет

bfНа 1 юли – ден, в който честваме всебългарския покровител св. Йоан Рилски Чудотворец – Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с новоизбраното ръководство на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На приема в патриаршеския дом дойдоха преизбраният декан на висшето богословско училище – доц. д-р Александър Омарчевски, доц. д-р Димо Пенков – зам.-декан по учебната дейност, ОКС "бакалавър", доц. д-р Ивайло Найденов – зам.-декан по международна, научно – изследователска и проектна дейност и доц. д-р Ивайло Шалафов.

На срещата присъства софийският протосингел – ставр. ик. Ангел Ангелов, който е бил част от преподавателския състав на БФ.

Негово Светейшество патриарх Неофит, който бе последният ректор на Духовната академия и първият декан на БФ на СУ, с радост прие академичните преподаватели на любимата богословска школа.

Декънът Омарчевски представи на патриарха деветте магистърски програми и подробно го запозна с новите две, които са съвместни с педагогическия и журналистическия факултет на СУ. Разказа още за проекта, който включва втора бакалавърска специалност, обхващаща изучаване на религията в Европа. Нейната цел е през призмата на православния светоглед да се подготвят експерти, които да работят при остри обществени религиозни проблеми.

Негово Светейшество благослови новата специалност и пожела „победен успех” , а деканското ръководство го увери, че с готовност ще работят в полза на Църквата.

Доц. д-р Ивайло Найденов представи ново издание на Библията, което е резултат от 20-годишна работа на преводачески екип от професори богослови и е на съвременен български език. Изданието няма за цел да бъде използвано в богослужебната практика, а да бъде справочник, който да подпомага разбирането на библейските текстове. Той уточни, че в новия превод влизат всички кононични и неканонични книги.

На срещата бе повдигнат въпросът за предстоящия основен ремонт на сградата на факултета и деканът подробно обясни за предвидената нова кръгла зала под покрива, която ще бъде уникална като разположение и оборудване.

С много настроение, сърдечност и желание за по-чести срещи академичното богословско ръководство се раздели с първойерарха на Българската църква.

След двучасовия прием преминал в братско общуване, духовенство и учени за сетен път доказаха думите на псалмопевеца: "колко е добро и колко е приятно братя да живеят наедно".

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

{joomplucat:237 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content