Продължете към съдържанието

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ възглави празничната св. Литургия за ПЕТРОВДЕН – подробен фоторепортаж

petrovden 2015На 29 юни – деня, в който се чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, едноименният столичен храм „Св. апли Петър и Павел“ в кв. "Възраждане" отпразнува своя храмов празник с патриаршеска св. Литургия.

След като бе тържествено посрещнат с празничен камбанен звън, Софийският митрополит влезе в просторния столичен храм, посрещнат от голямо множество църковно изпълнение.

Край св. Трапеза в съслужение с Негово Светейшество патриарх Неофит, кириарх на епархията, застанаха викарият – Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, ставроф. ик. Ангел Ангелов – софийски протосингел, архимандрит Герасим – гл. секретар на Св. Синод, архимандрит Теофан, председателят на тържествуващия храм иконом Кирил Дидов, който е и духовен надзорник на Софийска епархия, столични свещеници, повечето от които предстоятели на централни софийски храмове, и двама дякони.

Храмовият празник бе уважен от кмета на район „Красна поляна“ г-н Иван Чакъров и общински служители.

С преизпълнени сърца духовенство и народ молитвено участваха в светата богослужба, възглавена от Негово Светейшество патриарх Неофит. Енорията, към която се присъединяваха все повече и повече християни от цяла София, пееше и се молеше с думите на църковното последование.

В края на литургията след двайсетдневния пост в чест на всехвалните апостоли Петър и Павел, наречени от Църквата "първовърховни", стотици християни пристъпиха към св. Тайни. Поради големия им брой причастието бе давано на две места. Дълго време отец-протосингелът и предстоятелят на храма о. Кирил Дидов даваха на вярващите истинските Тяло и Кръв Христови.

В края на литургията патриарх Неофит се обърна с пастирско слово към стотиците миряни, изпълнили до краен предел големия столичен храм.

„Подчертаването на апостолския характер на Църквата, всекидневно припомня на всеки от нас, че и ние, клир и миряни, принадлежащи към Христовата Църква, също сме призвани към апостолство – към това, да бъдем Христови пратеници и неуморни проповедници на Неговото Евангелие сред заобикалящия ни свят. Припомня ни, че заповедта, дадена от Господа на апостолите непосредствено преди Неговото Възнесение, „идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа” (Мат. 28:19), се отнася непосредствено и за всеки от нас. Защото всеки християнин е не само живеещ и спасяващ се в Църквата на Господа, но и призван от Самия Него апостол на тази Църква.

Затова, възлюбени, нека всекидневно имаме пред очите си примера и подвига на тези истински учители на вселената и, като подражаваме на вярата и на жертвената им любов, да се утвърждаваме старателно в духа на апостолството, с който светата ни Църква е напоена и закърмена още от самото начало и с който тя е извървяла и продължава да върви по своя дълъг и трънлив път в богочовешката история.

По молитвите на светите славни и всехвални апостоли – първовърховните Петър и Павел – Господ Иисус Христос да помилва и спаси всички нас! Честит и благословен празник!“ – каза патриарх Неофит и даде своя първосветителски благослов. / Цялото слово може да прочетете ТУК! /

Тази година в чест на празника бяха подарени на храма частици от св. мощи на св. първовърховни апостоли Петър и Павел и на св. ап. Филип. След патриаршеския благослов те бяха изнесени от светия олтар и вярващите можаха да се поклонят и помолят пред тях.

Дълго време към патриарх Неофит, при излизането му от храма, непрекъснато прииждаха хора, които търсеха неговото благословение. Радостен, затрогнат, той се усмихваше и даваше архипастирския си благослов, като отправяше и лични пожелания.

След духовното тържество църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да вземат участие в енорийското тържество.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:236 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content