Продължете към съдържанието

Браницкият епископ Григорий обнови пострадалия от земетресение пернишки храм

pernikВ неделния ден, на 28 юни, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска литургия, по време на която извърши обновление на храм „Св. ап. Петър и Павел” в пернишкото село Мещица.

За празничната богослужба в храма се събра многоброен богомолен народ.

С владиката съслужиха протосингелът на Софийска митрополия – ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятелят на храма отец Борис Котев и отец Людмил Колев от Перник, свещеник Петър Василев от София.

Обновената църква е строена през 1870-1871 г. от майстора Стойо Йовичков, а през 1872 г. е изографисана от Евстати Димитров. През 1926 г. корабната част е преизписана от Илия Зографски, тъй като по-старите стенописи са унищожени. Оттогава са правени само частични ремонти с дарения от местните хора.

През 1972 г. храмът е обявен за паметник на културата от местно значение. Пернишкото земетресение нанесе тежки щети на църковната сграда. Сериозно пострадаха и стенописите. Първият проект за укрепването й беше отхвърлен и се наложи да се прави ново обследване и план за конструктивен ремонт. Едва тогава чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за ремонт на черквата бяха отпуснати малко над 57 хиляди лева, без в това да е предвидено реставриране на стенописите. За тях беше направен специален проект от реставратора Стефко Аенски, получил одобрение на НИНКН, но не и финансиране. Тогава бизнесмен с произход от селото дарил 32 хиляди лева за реставрацията и Стефко Аенски успял да възстанови старите стенописи в автентичния им вид и цвят. Дарителят настоява за анонимност, но вчера беше на богослужението и така стана ясно, че ще плати и останалата част от нужната за вътрешното възстановяване на храма сума. Преди две години с дарения от местните хора беше възстановена и открадната храмова камбана.

На хората от Мещица и на дарителите владиката преподаде пастирски поздрав от Негово Светейшество патриарх Неофит, а отец Борис Котев поднесе благодарственото си слово през сълзи от умиление и благодарност към Бога за това, че тригодишните усилия за възстановяване на черквата се увенчаха с успех.

Текст: Руми Борисова
Снимки: Здравко Кънев

{joomplucat:239 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content