Продължете към съдържанието

Празник в Руенския манастир „Св. Йоан Рилски” и дяконско ръкоположение

diakonsko rakopolojenieНа 1 юли Църквата чества Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец и паметта на св. безсребреници Козма и Дамян.

Празникът тържествено се отбелязва в манастира, издигнат над родното село на Рилския светец, Скрино, високо в Руен планина. Оттам започва и духовният път на преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец, чиито нетленни мощи до днес са извор на телесно и душевно изцеление за пристъпващите с твърда вяра и молитва към него.

Празничната Литургия в Руенския манастир „Св. Йоан Рилски” бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участваха игуменът на манастира- йеромонах Йоан, йеромонах Яков, игумен на Бистришкия манастир “Св. Йоаким и Анна”, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм”Св. Параскева”, свещеник Димитър Димитров от Русе, свещеник Харалампий от София и митрополитския протодякон Иван Петков.

По време на Литургията викарният епископ ръкоположи за дяконско служение Дончо Ангелов Ковачев, като му даде името Дамян.

Новият дякон е роден през 1978 г. в гр. Ямбол. Основно и средно образование завършва в родния си град и продължава образованието си в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – паралелен курс. След завършването й през 2001 г. записва Богословския факултет на СУ, където се дипломира като бакалавър през 2006 г.

Еп. Григорий му отправи наставления и благопожелания за новото служение.

Руенският манастир е един от първите български манастири, основан скоро след покръстването на българския народ при царуването на св. цар Борис-Михаил. Според историческите сведения манастирът е носил името на свети Димитрий Мироточиви и в него великият български светец преподобни Йоан Рилски е приел монашески постриг.

В продължение на пет века манастирът е бил средище на църковно-религиозен живот. В началото на 15 в., при нападенията на турските нашественици той е разрушен. Възстановен е около 80 години по-късно над днешния град Бобошево. От този манастир до наши дни е запазен само храмът.

Основният камък за издигането на настоящия храм на мястото на стария манастир над село Скрино е положен през 1995 година. През 2003 г. е извършено пълното освещаване на храма. Започва и изграждането на манастирските сгради и населването на обновената обител с монашеско братство.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

Visits: 0

Skip to content