Продължете към съдържанието

Фоторепортаж от празничната вечерня по случай храмовият празник на катедралния храм “Св. Неделя”

hramov praznik sv nedeliaВ навечерието на патронния празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнично бдение с литийно шествие и петохлебие. Заедно с него служиха протосингелът на Софийска митрополия – ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство и дякони. Светейшият патриарх участва в бдението молитвено в светия олтар.

По традиция храмовите икони на св. великомъченица Неделя с много любов бяха украсени с цветя, дарени от братството "Св. архангел Михаил".

В края на тържествената богослужба еп. Григорий се обърна към голямото множество народ с кратко слово за св. Неделя, припомняйки мъченическия й подвиг, който свидетелства за вярата й в Господ Иисус Христос.

Многобройните присъстващи бяха помазани за здраве от духовниците с осветен елей и получиха по парченце от петохлебието.

В чест на храмовия празник тази година църковното настоятелство бе подготвило издание на църковната богослужба за св. вмчца Неделя. Тя се издава за първи път на български език, под редакцията на Сливенския митрополит Йоаникий, и може да се ползва както за богослужение, така и за домашна молитва.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Нина Комарова

{joomplucat:242 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content