Продължете към съдържанието

Храмов празник на храма “Св. мчци Кирик и Юлита” в гр. Банкя

kirik i iulitaНа 15 юли Българската православна църква чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. Тогава е храмовият празник на църквата в гр. Банкя и празник на града.

Тази година едноименният храм в Софийска епархия, намиращ се на територията на курортното селище Банкя, отпразнува особено тържествено своя храмов празник, който бе уважен от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

 

Св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, ик. Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храма, свещеник Валентин Тупаров и дякон Васил Танев.

Голяма радост за многобройните енориаши от Банкя и за вярващите, придошли от цяла София, бе присъствието на Българския патриарх Неофит, който за първи път като кириарх на Софийска епархия посещава красивия и обновен храм.

Тази година в чест на храмовия празник църковното настоятелство, организирано от отец Василий Топузлиев, изненада христолюбивите гости с изцяло обновено околохрамово пространство. Входните колони са изцяло облечени с камък, подовата настилка и стълбите са наново облицовани, над входната врата вече има красив стенопис, изобразяващ неръкотворния образ на Спасителя, държан от св. архангели.

Посрещнат тържествено с камбанен звън, Негово Светейшество се впечатли от красивите колонади и подредбата на църковния двор, след което пристъпи в храма, който повече от двайсет години не е бил удостояван с патриаршеско посещение. Патриархът благослови новия архиерейски трон, поставен в негова чест, и наскоро реставрираните иконостасни икони.

Молитвено участие на певницата взе иконом Милко Топузлиев от храмовото духовенство, който повече от 45 години служи на св. Църква. Сред християните, изпълнили тържествуващия храм, бяха кметът на гр. Банкя, г-н Марков, както и неговите заместници и кметски служители.

Въпреки работния ден малки и големи християни непрекъснато прииждаха към храма, за да отдадат своята почит на тези, под чийто покров израстват духовно и телесно. С дарове и цветя те пристъпваха към светите образи на мъчениците и с благоговение се покланяха пред тяхната икона.

По време на литургията еп. Григорий пострига за „четец и певец“ дванайсетгодишно момче от енорията, което ще помага на свещениците в храма, заедно с неговите двама братя.

С празнично слово за светите угодници Божии към народа се обърна отец-протосингелът, който поздрави християните с храмовия празник и отправи благопожелания.

По традиция след литургията в двора на храма бе отслужен празничен водосвет пред поставената над входа мозаична икона на св. Кирик и Юлита. За телесна подкрепа в края на църковната молитва бе раздадено благословено ястие на всички присъстващи, което с голямо въдушевение бе лично подавано от кмета на града – г-н Марков.

Текст: Весела Игнатова

{joomplucat:246 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content