Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Р България в Русия

IMG 4076Светейшия Български патриарх Неофит се срещна днес с Н.Пр. посланика на Република България при Руската Федерация Бойко Коцев. По време на срещата, в която взеха участие и главният секретар на Св. Синод на БПЦ архим. Герасим и Александра Карамихалева – нач. Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ бяха обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество между България и Русия, Българската и Руската православни църкви.
Посланик Коцев запозна Светейшия патриарх Неофит с различни инициативи на Българското посолство в Москва във връзка с 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на самостойната Българска православна църква. Бяха обсъдени и някои предстоящи събития и съвместни инициативи свързани с тях.

По време на срещата Патриарх Неофит се информира за хода на строежа на храм „Св. Киприян“ в Руската столица и изрази тревогата си от недостига на средства за скорошното осъществяване на този проект.
Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит с благословението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил, на 25 юли 2013 г. повреме на официалното си посещение в Москва, освети основния камък на храма посветен на св. Киприан Киевски и Московски – българин по произход, забележителен йерарх със значимо място в историята на Руската православна църква, успял да обедини в духовно отношение руските земи и да издигне авторитета на Московското княжество.

{gallery}gallery/21-07-2015a{/gallery}

Visits: 0

Skip to content