Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит се срещна с представители на Арменската апостолическа църква

IMG 4042За втори път тази година Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие Негово Високопреосвещенство Датев Хагопян – митрополит на Арменската апостолическа църква за Румъния, под чието ведомство до сега бяха и арменците в България. По време на срещата митрополит Датев връчи от името на Негово Светейшество патриарха и католикос на всички арменци Карекин ІІ покана представители на Българската православна църква да вземат участие в Мироваренето, което Арменската църква ще осъществи в периода 26-28 септември, което ще се състои в Ечмиадзин (от древноарменски «слезе Единородният») – манастир, духовен център на Арменската апостолска църква и седалище на Арменския патриарх, който се намира на 20 км от Ереван. В срещата взеха участие и свещеник Дирайр Хадавян – свещенослужител в Русе, свещ. Партохимеос Агопян – свещенослужител във Варна и г-жа Нелли Матевоссиян от Арменското посолство в София, както и архим. Герасим – гл. Секретар на Св. Синод на БПЦ, ик. Василий Сарян завеждащ Синодални имоти при БПЦ, Теодор Атанасов – нач. На Кабинета на Българския патриарх, Александра Карамихалева – нач. Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ и Ангел Младенов – секретар при Софийска митрополия.

Арменската апостолическа църква е една от най-древните църкви в света. Към нея принадлежат повечето от жителите на Република Армения, непризнатата Нагорно-Карабахска Република, както и арменците от диаспората, разпръснати в различни страни по света. Арменската църква е сред т. нар. древни източни дохалкидонски църкви. Епархиите и енориите на Арменската църква са разпръснати на петте континента и по различни оценки тя обединява от 7 до 9 млн вярващи.
Тя има и два автономни патриархата – Иерусалимски и Константинополски, канонически подчиняващи се на католикоса на всички арменци, както и епархиални управления: в САЩ, в Южна Америка, в Западна Европа, в Близкия и Средния Изток, в Далечния Изток и на Балканите.
Арменската църква има правото да освещава свето миро и да ръкополага епископи. Свето Миро Арменската църква вари на всеки 7 години в течение на 3 дена, като в мироваренето взимат участие Католикоса на всички арменци с център в Ечмиадзиндва, Арменските автономни патриарси Иерусалимски и Константинополски и 12 архиереи, като се канят и представители на поместните православни църкви.
По време на срещата митрополит Дирайр информира Патриарх Неофит за резултатите от избора на архиерей за арменците в България, който до няколко месеца ще пристигне в страната, за да поеме своето служение. Според традицията на Армеската апостолическа църква народа избира своя архиерей. Трима архимандрити кандидати са посетили всички енории на Арменската църква в България и са се срещнат с пасомите, от тях е избран архим. Исаак, който ще бъде хиротонисан за епископ и ще оглави диоцеза на Арменската апостолическа църква в България, които досега бяха под ведомството на митрополита в Румъния. „Ще се радваме в скоро време да посрещнем официално новоизбрания глава на арменците в България и лично да му пожелаем благодатно и успешно служение“, каза патриарх Неофит.
В заключение митрополит Дирайр каза, че вратите на Светия Престол в Ечмиадзин са винаги отворени за Светейшия патриарх Неофит и представителите на БПЦ и отправи молба към Българския патриарх да има в молитвите си арменския народ и Арменската апостолическа църква.

{gallery}gallery/21-07-2015{/gallery}

Visits: 0

Skip to content