Продължете към съдържанието

Божествена св. Литургия по случай честване паметта на Св. Седмочисленици

sv sedmochislenici 27 07 2015На 27 юли заедно със св. Пантелеймон честваме паметта на св. Седмочисленици. Красивият столичен  храм в сърцето на София -"Св. Седмочисленици" отбеляза своя храмов празник с архиерейска св. Литургия.
С благословението и с молитвеното участие на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Тивериополски еп. Тихон- патриаршески викарий и председател на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“.
Заедно с него съслужиха предстоятеля на храма ставрофорен иконом Николай Коцев, архимандрит Теофан, протойерей  Станко Дидов от храмовото духовенство, свещеник Сава Кокудев, ефимерий на БФ и дякони.
В края на литургията еп. Тихон се обърна към изпълнилите до краен предел тържествуващия храм миряни  и като поясни,че именно от този храм е започнало неговото духовно израстване и че заедно с патриарх Неофит и предстоятеля на храма отец Николай за зъвършили преди 50 години семинарското си образование изрази радостта си от възможността в този ден да отслужи празничната литургия.
Владиката пламенно говори за делото св. братя Кирил и Методий и техните ученици благодарение на които славянските народи имат свой богослужебен език.

„Дано Бог ни даде сили, да ни даде разум, да ни даде воля да продължаваме да му служим, макар и такива каквито сме…да показваме, че има и такова,  българско православие със своите особености, но с искрени и истинни вярващи- каза владиката. Пожелавам ви от все сърце да се просветите, да се  осветлите да бъдете благословени от Бога, да имате пред очите делото на светите Седмочисленици, които не бива само да ги празнуваме, но и да продължаваме тяхното дело, което ще рече- да не драскаме буквите които са ни завещали, но да ги уважаваме като ги изписваме умесно и красиво, да не употребяваме думите за гнусни изрази , но със старание, с мисъл и добър подбор  да изразяваме с тях истината….“  
С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение след което Негово Светейшество  даде своя първосветителски благослов като пожела Божието благословение и силата на духа  на светите Седмочисленици да бъде с нас.
Ставрофорен икононом Николай Коцев изказа благодарността си към Негово Светейшество и еп. Тихон и поднесе красив букет цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:255 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content