Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в боянския храм “Св. Пантелеймон”

26 07 2015 sv pantaleimonНа 27 юли честваме празника на св. Пантелеймон. В навечерието на празника в столичния квартал Бояна, където се намира прекрасен храм посветен на раннохристиянски целител и мъченик за вярата бе отслужена празнична вечерня с петохлебие.
В тържествената вечерня заедно с храмовото духовенство – предстоятеля ик. Васил Иванов и свещеник Радко Иванов взеха участие столични духовници.

Да съучастват в молитвеното последование и да отправят своята благодарност и молитва към св. Пантелеймон в боянския храм дойдоха много миряни от енорията.
За всеобща радост и възхита на богомолния народ бе завършено благоустроеното околохрамово пространство. Поставени са плочници, оформена е литийна пътека, поставени са в храмовите стени от външна страна две мозайчни икони на св. Пантелеймон. В красиво украсения с цветя храм богомолците се покланяха на новата празнична икона, поставена на специално изработен нов проскинитарий.
За първи път е поставена професионална аудио уредба, благодарение на която богомолците които не успяват да влязат в храма могът да бъдат съпричастни към църковната молитва.
Духовенство и миряни отправяха заедно молитви и се молеха заедно с певците, дошли от различни столични храмове да допринесат за радостта на тържеството.
В края на богослужението ик. Васил Иванов поздрави присъстващите с празника на светия великомъченик и безсребреник Пантелеймон и отправи благопожелания здраве и благоденствие.
След вечерното богослужение църковното настоятелство бе организирало братска трапеза за всички, почели боянския енорийски празник в чест на св. Пантелеймон.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:256 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content