Продължете към съдържанието

150 години храм “Св. Илия” , с. Дивля

selo divliaВ неделния ден на 2 август Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий обнови реновирания храм “Св. Илия” в село Дивля.

Селото се намира в планински район, на около 70 километра от гр. София, в западна посока и е на територията на най-малката община в България – Земенската.

В началото на миналия век селото е било изключително развито средище, в което е имало собствена гимназия, администрация и наситен обществен живот. Дивлянските майстори на паважа се славели из цяла България, а гимназията е била препълнена с млади хора. Тук е живял, работейки като чиновник и е сътворил едни от най-прочутите си картини Владимир Димитров-Майстора.

 

В село Дивля има храм, посветен на св. пророк Илия. Под тежестта на годините и атмосферните условия той бил полуразрушен и в невъзможност за църковни богослужби. По инициатива на кмета на община Земен – г-н Димитър Сотиров – се започва дарителска кампания за обновление.

Кампанията се осъществява с подкрепата на частни дарители, чиито корени са свързани със с. Дивля. Подновен е покривът, поставена е ограда, реновирани са храмовите стени и всичко това с идеята на 2 август, когато селото се събира за събор, да бъде извършено обновлението на храма.

Преминавайки през живописни местности, Браницкият еп. Григорий достигна до реновирания храм, придружен от протойерей Емилиян Константинов, свещеник Атанас Стефанов и дякон Васил Танев, с които отслужи чина на обновление и последвалата св. Литургия.

Събитието бе уважено от областния управител на област Перник, кмета на община Земен и с. Дивля.

“Храмът в Дивля е съкровено място за жителите на малкото село със славна и богата история. Ето защо се превърна във важна цел да го възродим и да го представим за нов живот. Сигурен съм, че хората много ще се радват от това и ще се възроди с нова сила християнският дух и традиции, които никога не са напускали дивлянци. Но досега трябваше да търсят църкви в съседни градове и села за своите празници. Сега това ще се промени“, споделя кметът на община Земен Димитър Сотиров.

Текст : Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

Visits: 2

Skip to content