Продължете към съдържанието

Браницкият еп. Григорий ръкоположи нов свещеник на Софийска епархия

nov sveshtenikНа 1 август Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий отслужи св. Литургия в Кремиковския манастир “Св. Георги”, ръкоположи нов свещеник на Софийска епархия и благослови децата, които в тези дни са на православен лагер в манастира.

Браницкият епископ Григорий възглави св. Литургия, в която взеха участие протойерей Серафим Янев, ефимерий на манастира, протойерей Борис Петров, ефимерий на Обрадовския манастир “Св. Мина”, и дяконите Васил Танев и Атанас Георгиев. Според църковния типик в този ден за поклонение тържествено се изнася Честният Кръст Господен и се отслужва празничен водосвет.

За втори път в Кремиковската обител се провежда детски лагер, по време на който децата с помощта на преподаватели-богослови се запознават с истините на православната вяра и по непосредствен начин с помощта на приложното изкуство придобиват знания за църковното изкуство. Лагерната смяна е в продължение на седем дни и тази година са се включили около тридесет деца.

По време на литургията заедно с църковните певци в богослужбата взеха участие и децата, които бяха вече разучили някои от литургийните песнопения.

За свещеническо служение еп. Григорий ръкоположи дякон Атанас Стефанов Георгиев.

Новоръкоположеният свещеник е роден през 1982 г. в гр. Пазарджик. Начално и основно образование получава в родния си град, след което е приет за семинарист. Успешно завършва петгодишния курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и богословие в Богословския факултет на Софийския университет. Веднага след завършване на семинарията до деня на своето дяконско ръкоположение (30 ноември 2014 г.) той работи като клиросен певец в столични храмове. Епископът му благопожела да запази своя страх Божий, да има за пример светите отци, да подражава на вярата и дръзновението им и никога да не забравя на Кого и как служи.

В края на литургията владиката поздрави децата, които са избрали през тези дни да пребивават в манастирската обстановка и им преподаде патриаршеския благослов, като им подари и по иконка за спомен.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

Visits: 0

Skip to content