Продължете към съдържанието

Патриаршеска Литургия за Преобрежение Господне

preobrejenie 2015„Подвигът на съвременния християнин се състои в постоянното изкачване на духовния Тавор. Ние носим в сърцата си желанието за срещата с Преобразилия се Христос, която е среща реална, обгърната с Божествената светлина на таворска тайна. Християните винаги са търсели и търсят в своя духовен път отблясъците на сияещия преобразен Богочовек, разкрил се в човешката история на този свят.
Да се помолим на Преобразилия се в славата Си Господ Иисус Христос да се докосне с лъчите на Своята нетварна светлина до нашите души и сърца и духовно да ни преобрази, и да блесне Неговата любов в сърцата на нас грешните“ – каза Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит в деня на славното Христово Преображение в столичния храм „Преображение Господне“, който днес тържествено отбелязва своя храмов празник.
От рано сутринта стотици софиянци се бяха отправили към тържествуващия Божи дом в квартал „Лозенец“, за да се помолят в деня на чудното Христово преобразяване.

Мнозина, бързайки за работа, запалваха свещичка, поръсваха се със светена вода, покланяха се на празничната икона и макар за кратко време, се уединяваха за молитва. Други, а те бяха голямо множество, което изпълни до краен предел храма, загърбили светските грижи, очакваха патриаршеското богослужение.
Негово Светейшество патриарх Неофит радостно поздрави и благослови многолюдното църковно събрание и възглави празничната св. Литургия. Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства Тивериополски еп. Тихон, патриаршески викарий, и Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.
В богослужбата взеха участие още архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архимандрит Теофан, предстоятелят на храма ик. Василий Сарян с храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и трима дакони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков. В помощ на свещенослужителите бяха и осем иподякони, които в по-голямата си част целогодишно помагат на духовниците в олтара.
По време на литургията народът пригласяше на певците, които антифонно пееха на двете певници и вдъхновено изпълняваха тропара на празника, а "Символът на вярата" и Господнята молитва "Отче наш" звучаха мощно, уверено и единно от устата на многобройното църковно събрание.
Празникът бе уважен от кмета на община „Лозенец“ и от общински служители.
Мнозина вярващи със своите деца се бяха подготвили и пристъпиха за св. Причастие.
Преди отпуста, според богослужебния устав на деня, патриарх Неофит прочете молитвата "Начатки овощей", която на този ден специално се прибавя за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове.
Към многолюдното събрание с отеческо, пастирско слово се обърна светейшият ни патриарх. „Днес ние бяхме свидетели, чрез вярата си в евангелското събитие и чухме този глас, който е глас на учение, богопознание и вяра. Вярата в нетварната светлина, която просвещава света и дава възможността за обожението на човека. Тази светлина е силата, Божията помощ, която ни е необходима, за да преобразим човешката си природа от биологична в божествена ипостас. Светлина, която пропъди мрака и обля изплашените апостоли, дарявайки ги със сила и надежда за наследяване на Царството Божие. Светлина на мълчанието, пред която тръпне и немее всяка земна твар….“ – каза патриарх Неофит и завърши с думите: „Господ Иисус Христос да се докосне с лъчите на Своята нетварна светлина до нашите души и сърца и духовно да ни преобрази, и да блесне Неговата любов в сърцата на нас грешните“.
Ик. Василий Сарян сърдечно благодари на Негово Светейшество за това, че възглави празника и като сподели радостта си от участието и на двамата му викарни епископи, отправи сърдечни благопожелания.
При излизането на патриарх Неофит от храма народът се стичаше да получи лично архипастирското благословение на първойерарха на Българската църква.
По традиция след духовното угощение, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.

{joomplucat:258 limit=8|columns=3}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content