Продължете към съдържанието

Патриаршеско слово за Преображение Господне

 

„Ние ви явихме силата и пришествието на Господа нашего Иисуса Христа,

не като следвахме хитро измислени басни,

а като станахме очевидци на Неговото величие.“

(2 Петр. 1: 16)

 
СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 
В днешното апостолско четиво свети апостол Петър, един от свидетелите на чудното преобразяване на нашия Господ Иисус Христос,  утвърждава вярващите от всички времена, в  истинността на станалото  на планината Тавор.
Това се извършило малко преди спасителните страдания, когато нашият Господ се преобразил пред очите на своите трима ученици Петър, Иоан и Иаков и заблестял в Своята нетварна божествена светлина, за да се уверят, че Той е Син Божи и така да нямат колебание, когато станат свидетели по-късно на Неговите поругания, кръстната смърт и полагане в гроб. Заедно със светите апостоли, като Господни свидетели били и старозаветните пророци Мойсей и Илия, които разговаряли с Христа. Тогава се явил облак, който ги засенил и се чул глас из облака, който утвърждавал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте“. (Мат. 17:5). Когато чули това, учениците паднали ничком и твърде много се уплашили. Но Христос, като се приближил, допрял се до тях и казал: „станете и не бойте се!“ (Мат. 17:6).
Днес ние бяхме свидетели, чрез вярата си в евангелското събитие и чухме този глас, който е  глас на учение, богопознание и вяра. Вярата в нетварната светлина, която просвещава света и дава възможността за обожението на човека. Тази светлина е силата, Божията помощ, която ни е необходима, за да преобразим човешката си природа от биологична в божествена ипостас. Светлина, която пропъди мрака и обля изплашените апостоли, дарявайки ги със сила и надежда за наследяване на Царството Божие. Светлина на мълчанието, пред която тръпне и немее всяка земна твар.
Преображение Господне, това дивно евангелско  събитие, в многовековната история на Църквата е носело много богословски спорове, които достигат своя апогей през 14 век. Въпросът винаги е бил, дали светлината, която са видели христовите ученици е действителната Божествена светлина, или това е сътворената, веществена светлина. Кое е вярното за случилото се на Тавор – думите от Символа на вярата, които гласят „Светлина от Светлина“, или словата от старозаветния библейски разказ за сътворяването на света – „Рече Бог; да бъде светлина” (Бит. 1:3). Отците на Православната ни църква и главно свети Григорий Палама винаги са защитавали богословската истина, че христовите  ученици са били в действителната Божествена светлина, която е „Светлина от Светлина“ и въобще, че на човешката природа е дадена възможността да види тази нетварна Светлина. Ние дори сътворени по Божия промисъл, чрез Божията благодат и според силата на вярата ни, можем да видим несътворената Светлина и да бъдем свидетели на Преобразяването на нашия Господ Иисус Христос.
В празничния тропар на Преображението се молим: „Преобразил Си се на планината, Христе Боже, и Си показал на учениците Си Твоята слава, доколкото можаха да възприемат. Да блесне, по молитвите на Богородица и  за нас грешните Твоята вечна светлина“.
За да се сподобим с радостта на това блаженство на нас ни е нужна вяра. Вярата в истинската Светлина, просвещаваща всеки човек, „вярата, която действа чрез любов“ (Гал. 5:6), чрез която ни огрява Христовата светлина, та непрестанно да се издигаме от съвършенство към съвършенство, във възрастването добродетелите на благочестието.
Този празник е вдъхновение за всички нас. Подвигът на съвременния християнин се състои в постоянното изкачване на духовния Тавор.  Ние носим в сърцата си желанието за срещата с Преобразилия се Христос, която е среща реална, обгърната  с Божествената светлина на таворска тайна. Християните винаги са търсели и търсят в своя духовен път отблясъците на сияещия преобразен Богочовек, разкрил се в човешката история на този свят.
Да се помолим на Преобразилия се в славата Си Господ Иисус Христос да се докосне с лъчите на Своята нетварна светлина до нашите души и сърца и духовно ни преобрази и блесне Неговата любов в сърцата на  нас грешните.
 
Светодавче,  Христе Боже наш, слава Тебе! 

Амин.
 
 ————————————————————————————————————————————
Слово произнесено на 6 август 2015 г. в храм „Преображение Господне“  гр. София.

Visits: 0

Skip to content