Продължете към съдържанието

Богородичен молебен канон в столичния храм ” Св. София”

IMG 4400На 7 август вечерта за пореден път по време на Богородичния пост бе отслужена вечерня с молебния канон към Божията майка. Съборната богослужба се състоя в столичния храм „Св. София“, която се предстоява и ръководи от ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел.
Според предвидената програма на Софийска св. митрополия за съборните богослужения по време на поста последованието бе извършено от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

С него съучастваха архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, храмовото духовенство и столични свещеници.
Последованието и възхваляващите Божията Майка песнопения бяха изпълнявани от свещеници и клиросни певци от цяла София.
В храма, посветен на Божията премъдрост, се събраха вярващи от целия град и заедно с певците вдъхновено припяваха : „Пресветая Богородице спаси нас!”
В края на вечернята към благоговейните вярващи с пастирско слово се обърна протойерей Йоан карамихалев от храмовото духовенство. Той говори за св. Богородица като пример на чистота, духовност и майчинство.
Браницкият епископ благослови църковното изпълнение и благодари на всички, взели участие в богослужбата, като пожела да имаме  молитвеното застъпничество на Закрилницата на целия човешки род и да преминем попрището на настоящия ни пост успешно и радостни да посрещнем великия празник на Успение Богородично.
Владиката дълго даваше своя  благослов  множеството миряни, които се трупаха около него с надежда да получат чрез него и Божията  благословия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:259 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content