Продължете към съдържанието

ПАТРИАРШЕСКА ЛИТУРГИЯ в столичния храм “Рождество Богородично”

IMG 6889На светлия празник Рождество на пресвета Богородица- 8 септември , известен още като Малка Богородица / Голяма Богородица се нарича празникът Успение Богородично/в столичния храм „Рождество Богородично”, кв. "Лагера", бе отслужена тържествена св. Литургия. За пореден път в този ден тя бе възглавена от Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит.
В богородичното тържество в съслужение взеха участие Техни Преосвещенства: Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и Маркианополски еп. Константин, архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Теофан, ик. Лука Наплатанов, председател на столичния храм „Успение Богородично“, свещеник Стойчо Стойчев, председател на храм „Св. Кирил и Методий“, протойерей Андон Софиин от храмовото духовенство, свещеник Станислав Стоянов и дяконите: митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев. По време на богослужбата в помощ на духовенството бяха седем иподякони, които чинно изпълняваха задълженията си.
Подобаващо украсеният с венци и цветя храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл до почете Божията майка и отправи прошения към нея. В деня на Малка Богородица  множество вярващи пристъпиха към светите Тайни и се причастиха със светините.

В края на литургията Негово Светейшество поздрави вярващите с празника на Богородичното рождение, който св. Църква нарича „Господен ден” и давайки Своя първосветителски благослов на вярващите, дошли да почетат това богопромислително събитие от Свещената история – раждането на вместилата в утробата си Бог-Слово, каза:
„ Като почита с особена тържественост рождението на Божията майка, Църквата в началото на всеки индикт, на всяка Нова църковна година, подчертава именно факта на човешкото участие в делото на спасението. В образа на Пресвета Богородица Църквата вижда не само Божията избраница, но и онази, която сам човешкият род бе подготвил за срещата ? с Бога – плод от хилядолетните молитви и усилия за усъвършенстване на падналото в грях човечество. В това е и дълбокият смисъл на днешния празник и това е, което празнуваме днес – възможността на човешкия род, на всеки един от нас, да върви по пътя на богоуподобяването, до „пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:13). И си припомняме, че човекът е призван не само да очаква по благодат даруваните му Божии блага, но и да изяви своето Богоподобие в истинско Божие съработничество – като активен участник в голямото богочовешко дело на обновяването на творението, до настъпването на новото небе и новата земя, до слизането на новия и свят небесен Йерусалим (Откр. 21:1-2)“.
В заключение патриарх Неофит призова Божието и Богородичното благословение да пребъдва върху всички нас, а председателят на храма ставроф. ик. Борис Стоянов поздрави Негово Светейшество, като му пожела в здраве и благополучие да ръководи светата ни Църква.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:266 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content