Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по случай рождество на Пресвета Богородица

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
“Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог”.
Ваши Преосвещенства,
Ваши Високопреподобия,
Досточтими отци, обични в Господа, братя и сестри,
Не е случайно, че първият голям празник от Новата църковна година е именно Рождеството на Пресветата и Пречиста Божия Майка! На тази, която с появата си сред нас направи възможно и Въплъщението на Божия Син, поставило началото на нашето спасение. Боговъплъщението, настъпилата с него благоприятна Господня година (Лука. 4:19) и отворените двери на Божието царство не биха били възможни, без да я има тази, която достойно да участва в откриването на „тайната, скривана от векове в Бога” (Еф. 3:9). „Ето рабинята Господня!” (Лука. 1:38). Архангелът, благовестил на Дева Мария за Въплъщението на Господ Иисус Христос, е същият, който някога благовестил и на нейните родители, светите Йоаким и Анна, за зачатието на тяхната дългоочаквана рожба. Такъв бил Божият план за премахване „клетвата на закона” (Гал. 3:13) и за поставяне началото на нашето спасение. Защото без този свят и съвършен плод на човешкия род, както Църквата възпява Божията майка, без нейната лична готовност и желание да участва в тайната на Божието домостроителство, нямаше да бъде възможно и Въплъщението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос!
Като почита с особена тържественост рождението на Божията майка, Църквата в началото на всеки индикт, на всяка Нова църковна година, подчертава именно факта на човешкото участие в делото на спасението. В образа на Пресвета Богородица Църквата вижда не само Божията избраница, но и онази, която сам човешкият род бе подготвил за срещата ѝ с Бога – плод от хилядолетните молитви и усилия за усъвършенстване на падналото в грях човечество. В това е и дълбокият смисъл на днешния празник и това е, което празнуваме днес – възможността на човешкия род, на всеки един от нас, да върви по пътя на богоуподобяването, до „пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:13). И си припомняме, че човекът е призван не само да очаква по благодат даруваните му Божии блага, но и да изяви своето Богоподобие в истинско Божие съработничество – като активен участник в голямото богочовешко дело на обновяването на творението, до настъпването на новото небе и новата земя, до слизането на новия и свят небесен Йерусалим (Откр. 21:1)
В този ден пред нас е образът и примерът на светите праотци Йоаким и Анна, и на Божията майка – най-свидната рожба на човешкия род. Ден за радост и преклонение пред величието на Божия промисъл, но и пред подвига на всички наши предци, които с праведния си живот са намирали благодат у Бога (Лука. 1:30). Та не само са достигали до обожението, но и са получавали правото и да ходатайстват за всички нас пред Божия престол. Първа сред всички тях е нашата славна и всехвална Владичица, Пресвета Богородица, тази, която е „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, … същинска Богородица”!
Затова нека и ние днес, заедно с цялата Църква, отново въздигнем молитвата си към Пресветата Дева:
Непосрамваща застъпнице на християните, неизменна ходатайко пред Твореца, не пренебрегвай молитвените гласове на грешните, но като блага, притечи се да помогнеш на нас, които с вяра ти викаме: Богородице, всегдашна наша застъпнице, побързай с молитвата си и се отзови на молбите на ония, които те почитат!
Честит и благословен празник на всички!

{gallery}gallery/08-09-2015{/gallery}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content