Продължете към съдържанието

За първи път бе отслужена св. Литургия в храма на Военната академия “Георги С. Раковски”

IMG 9101В неделния ден, на 27 септември, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи за първи път от 48 години божествена св. Литургия в храм "Събор на св. Архангели", който се намира в двора на Военната академия "Георги С. Раковски". Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, прот. Йоан Чикалов, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.
Големият и просторен храм, който може да побере около 800 човека, е изграден още в края на 19 век, като през 1898 г. е осветен в присъствието на княз Фердинанд І. Първоначално в него са се извършвали редовно църковни богослужби, но постепенно храмът е занемарен и по технически причини дълго време в него не е била отслужвана св. Литургия.
Ремонтирането му е започнало през 2000 г. и през януари 2004 г. министърът на отбраната в правителството на г-н Симеон Сакскобургготски – Николай Свинаров, изпраща писмо до Светия Синод с молба за помощ по възстановяването и изографисването на параклиса.

„Министерството на отбраната и лично аз бихме искали да превърнем параклиса в място, където българските военни могат да изразяват душевните си емоции и да укрепват вярата си”, се казва в писмото.
Храмът “Св. Архангели“ е обновен през 2006 г. от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай (сега Пловдивски митрополит).
По предложение на генерал-майор Георгиев, тогава началник на Военната академия, по стените в корабната част на храма са поставени мраморни плочи с имената на всичките 948 възпитаници на Академията, загинали във войните за национално обединение. През последните години в чест на различни годишнини духовници са отслужвали само заупокойни и молебни последования в храма.
Тази година, когато се навършват 100 години от откриването на първата учебна година в Академията (на 16 януари 1915 г. с тържествен молебен, в присъствието на върховния главнокомандващ Фердинанд I, на висши духовни, академични и държавни лица, на ректора на СУ, се открива първият учебен ден на Военната академия) и 135 години от създаването на военни окръжия, България за първи път (според запазени сведения) от 48 години бе отслужена св. Литургия.
Молитвено участие в богослужбата взеха преподаватели, възпитаници и служители на Военната академия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:272 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content