Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна със Севастийския архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия

img 9745Негово Високопреосвещенство Севастийски архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия бе приет днес от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В срещата, която се състоя в Патриаршеския дом, взеха участие и викарият на патриарха Тивериополски епископ Тихон, викарият му като Софийски митрополит – Браницки епископ Григорий, и архим. Дионисий, нач.-отдел „Богослужебен“ при Светия Синод.
Като благодари за възможността да посещава често България, архиеп. Теодосий предаде на Негово Светейшество сърдечни братски поздрави от Йерусалимския патриарх Теофил, собственоръчно написана от него картичка и покана да посети Йерусалимската патриаршия и Светите земи.

Гостът сподели своите тревоги като православен архиерей, че в Близкия изток, който  навремето е бил люлка на християнството и където доскоро мирно са съжителствали хора от различни етноси и вероизповедания, днес християните са подложени на небивали гонения. По думите му през последните 4 години е извършен небивал прогром над християнството в Близкия изток: около половин милион християни са напуснали Сирия, а около един милион – Ирак, над 40 са екзекутираните духовници в Ирак, цели християнски селища са обезлюдени, а храмове и други светини от ІV-V век са разрушени.
В хода на разговора архиепископ Теодосий изрази надеждата на Йерусалимската патриаршия, че намесата на Русия в конфликта ще доведе до баланс на силите и до разрешаване на проблема. Като подчерта, че силата на християните е в молитвата и изпросването на благодатна помощ от Бога, архиепископ Теодосий помоли светейшия Българския патриарх да има в своите молитви живеещите в страните от Близкия изток християни и да се моли за въдворяване на траен мир в региона.
„Йерусалимската църква е мъченическа църква, която върши своето служение в ситуация на война и има за своя грижа както опазването на светите места, но и Божия народ там“ – каза той.
В неделя, 4 октомври, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит високопреосвещеният Севастийски епископ Теодосий ще отслужи света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и ще отправи молитва за мир в Палестина и региона на Близкия изток.

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:283 limit=10|columns=3}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content