Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с председателя на Съюза на Българските юристи г-н Владислав Савов

ppvНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна днес с председателя на Съюза на българските юристи г-н Владислав Савов. В състоялата се в Патриаршеския дом среща взеха участие и г-н Петър Савов, народен представител в НС и член на Правната комисия в Комисията по отбрана и зам.-ръководител на мисията към ПА на НАТО, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, главният секретар на Св. Синод на БПЦ архим. Герасим и др.

Основна тема на разговора между двете страни бе инициативата в столичния квартал „Лозенец”, в местността Кръста да бъде възстановен на историческото си място каменният кръст, издигнат през 1878 г. в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война.

От 2011 г. до днес оригиналният кръст се съхранява в храм „Преображение Господне” в кв. "Лозенец" и се предвижда при завършването и освещаването на храм „Св. Мина”, който се издига в непосредствена близост до историческото място, където се е издигал паметният кръст, той да бъде преместен там. На историческото му местоположение – ъгъла на булевардите „Черни връх” и „Джеймс Баучер”, се предвижда да бъде поставена реплика на Кръста върху пиедестал и да се облагороди цялото околно пространство.

Навремето хълмът не е бил застроен. Каменният кръст, дал името на местността Кръста в Лозенец, се е извисявал над града и се е виждал от центъра на София. Това е един от първите паметници, посветени на Освобождението. Кръстът е осветен на Възнесение Господне 1878 г. и денят е определен за празник на квартал "Лозенец". През 2005 г. кръстът е обявен за паметник на културата. Въпреки че паметният кръст заради различни строежи е бил местен няколко пъти и е бил изложен на атмосферните влияния, той е относително добре съхранен и след направената му реставрация от специалисти към Музея на София може да заеме своето достойно място в нашата столица.

В хода на разговора бяха обсъдени и възможности за по-нататъшно сътрудничество между Съюза на българските юристи и БПЦ-БП.

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:286 limit=10|columns=3}

 

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content