Продължете към съдържанието

ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО ЗА СЕДЕМДЕСЕТГОДИШНИНАТА НА СВЕТЕЙШИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

10 rojden denВремето е тази неспирна стихия, която поглъща годините, за да остави след нас миналото. Величина, с която се съобразяваме. Тя отнема от младостта ни, но ни дарява с мъдростта в броя на годините. Времето е част от Църквата. То участва активно в изграждането на нейната история, то е в ритъма на богослужебните песнопения и реди годините, които ни доближават до вечността. Затова насищането с години е насищане с мъдрост и доброта, насита с вяра, “чрез която ще угодим на Господа”.
В този ден, Ваше Светейшество, обични наш Първосветителю патриарх Неофит, ден, когато изпълвате своите седемдесет години, осъзнаваме, че годините са множество от мъдрост и опит. И в това блика радостта на празника. Всемилостивият Бог обдари народа ни с патриаршеското достойнство и придобихме добрия Христов пастир, „та като имаме велик Свещеник над Божия дом, нека пристъпваме с искрено сърце, при пълна вяра“ (Евр.10:21-22), както казва апостол Павел. Първосвещеник, който с броя на годините разкри и пълнотата на своята мъдрост.

Този ден е ден на спомени и пожелания. Ден на радост. Спомени, съхранили  трудностите и изпитанията, които сте преодолели, светейши Владико, за да се изградите и бъдете доблестният свещеник, епископ и митрополит и накрая да поемете и отговорността на патриаршеското служение. Спомени понесли и радостите, които изпитва онзи човек, който истински е обикнал Бога и през своя живот показва единствено своята любов както към Богочовека Иисус Христос, така и към ближните. Живот и служение, които са отдаденост на Църквата ни, отдаденост на евангелските истини.
Вашият празник се удвоява, защото тази година се изпълват и четиридесет години от поемането на монашеския подвиг, който Вие носите, отдали себе си на Бога, загърбили светския живот и изградили ново битие – онзи толкова жадуван живот, който е живот в Христа. Във времето на молитва и съзерцание, на познание на светоотеческото творчество, Вие, Владико светий, показахте любовта си към богословието и както казва Псалмописеца: „Ден на ден реч предава, и нощ на нощ знание открива” (Пс.18:3), Вие градихте познанието за Бога и Неговото творческо могъщество в този свят.
Всички ние сме се наслаждавали и се наслаждаваме на Вашето певческо умение, на красотата на гласа Ви, на Вашето служение в светата Литургия, на тая топла и искрена молитва, която извира от сърцето и която, вярваме, винаги е чута от нашия Господ. За всичко това благодарим, и отново с думи от Псалтира ще речем: „Научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце“.
Ваше Светейшество,
С изпълнени сърца от любов и радост, ние Ви желаем в този празничен за всички нас ден много, много здраве! Всички ние, свещенослужителите при богоспасаемата Ви Софийска епархия и служителите при Софийската света митрополия, молим Бога да Ви дарува дълги и мирни години на Софийската митрополитска катедра и доблестно патриаршеско служение! Служение, съпътствано с любов и мъдрост.
На многая и благая лета, светейши Владико!
         Амин.

{Loadgallery_wd gallery_type=thumbnails theme_id=1 gallery_id=118 sort_by=order order_by=asc show_search_box=0 search_box_width=180 image_column_number=4 images_per_page=32 image_title=none image_enable_page=1 thumb_width=180 thumb_height=150 thumb_click_action=undefined thumb_link_target=undefined popup_fullscreen=0 popup_autoplay=0 popup_width=800 popup_height=500 popup_type=fade popup_interval=5 popup_enable_filmstrip=1 popup_filmstrip_height=70 popup_enable_ctrl_btn=1 popup_enable_fullscreen=1 popup_enable_info=1 popup_info_always_show=0 popup_enable_rate=0 popup_enable_comment=1 popup_hit_counter=0 popup_enable_facebook=1 popup_enable_twitter=1 popup_enable_google=1 popup_enable_pinterest=0 popup_enable_tumblr=0 watermark_type=none watermark_link=http://web-dorado.com}

Visits: 1

Skip to content