Продължете към съдържанието

Петковден в село Луково

Храм Св. Петка в село ЛуковоТри дни по-късно жителите на малкото селце Луково в Искърското дефиле отбелязаха паметта на св. Параскева – Петка Епиватска. Отлагането е по много причини, но все пак местните жители и обитателите на вилната зона отбелязаха храмовия празник на своята църква.

Празничната св. литургия беше отслужена от отец-предстоятеля Росен Андонов (енорийски свещеник и на селата Томпсън и Владо Тричков), иеромонах Макарий от Бистришката св. обител „Св. Петка” и дякон Йосиф Йорданов. Богослужението благоукрасиха сборна формация певци, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.

След раздаването на нафора беше извършен и водосвет. След това гостите бяха гостоприемно поканени да споделят общата трапеза. За здравето на всички присъстващи беше раздадена благословена храна.

Храмът в с. Луково, Софийска духовна околия, е осветен на 30 юни 2013 г. от тогавашния викарий на Софийския митрополит, епископ Иоан. Оттогава в него се извършват редовно богослужения, които събират малко жители и гости на планинското селце.

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:292 limit=20|columns=3}

 

Visits: 1

Skip to content