Продължете към съдържанието

Осветен бе храм “Рождество Христово” в столичния квартал “Младост” (фоторепортаж)

Храм Рождество Христово в МладостДнес, в неделният ден 18 октомври в столичният квартал „Младост“ бе осветен първият храм построен в многохилядния софийски квартал, който е посветен на празника Рождество Христово. След четири неуспешни опита (в период от 20 години) църквата е постороена и успешно завършена. Първата копка на настоящия храм е направена на  4 март 2014 г. Проектът е изработен безвъзмездно от арх. Т. Казаков и неговия екип, а теренът е предоставен от Министерството на отбраната през 2012 г. Храмът е изграден предимно със средства на дарители, сред които Столична община и правителството. Предвижда се да бъде построен и културен център с енорийска постройка, в която да се извършват социални и културни дейности.

Чинопоследованието на пълното освещаване на храма бе извършено от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични духовници. Първата литургия в новоосветения храм бе отслужена от първойерархът на Българската църква – Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Преди да влезе в храма заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, той пожела много празнични моменти в него, а зам.-кметът на София – Тодор Чобанов, изтъкна и приноса на покойния президент д-р Желю Желев за изграждането й и заяви, че цялата зона около църквата ще бъде парк с обществени функции.
Десетки миряни се събраха, за да станат съпричастни към освещаването на единствения храм „Рождество Христово” в столичния квартал „Младост 3”, който е и единствен в цялата Софийска епархия.

Събитието бе уважено от премиерът Бойко Борисов, депутати, кметски служители и общественици.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Мартин Митов

{joomplucat:293 limit=42|columns=3}

Visits: 0

Skip to content