Продължете към съдържанието

Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” тържествено отбеляза патронния си празник

seminaria 19 10 215В деня, в който цялата българска земя се прекланя пред нашия небесен покровител и неуморен застъпник пред Бога – преподобни Йоан Рилски Чудотворец – Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ тържествено отбеляза своя патронен празник.
Тази година скъп гост на празника и тържеството на свети-Йоановата школа бе Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който с благословението на Светейшия патриарх и по решение на Св. Синод възглави празничните богослужби в чест на светеца. Заедно с него в св. Литургия, отслужена в празничния 19 октомври, взеха участие архимандрит Амвросий, игумен на Зографската света обител, архимандрит Антим от Видинска митрополия, архимандрит Теофан, протойерей Лазар Георгиев – председател на горубленския храм "Св. Георги", семинарските ефимерии – свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, свещеник Сава Кокудев – ефимерий на Богословския факултет, свещеник Петър Василев и дякон Васил Танев.
Църковните песнопения бяха изпълнявани от семинарския хор, ръководен от преподавателя по източно-църковно пение г-н Любомир Игнатов, като част от литургичните прошения бяха изпълнявани от тригласен хор, ръководен от г-н Калин Кирилов.

Семинаристи, учители, възпитатели, служители, родители и много миряни бяха изпълнили до краен предел семинарската църква и отправяха топли молитви към Рилския закрилник.

Празника на родната духовна школа уважиха г-жа Ваня Кастрева, зам.–министър на образованието и науката, деканското ръководство на Богословския факултет на СУ зам.-деканите доц. д-р Димо Пенков и доц. д-р Павел Павлов, г-жа Ваня Станчева – старши експерт в Регионалния инспекторат по образование София-град, и др.
По време на причастния канон празнична проповед за свети Йоан Рилски произнесе семинаристът от V курс Ивелин Василев. В своето слово той каза: „Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е един от безчетните иноци, преминали още приживе в „другия”, не този свят – преобразили се с благодатта на Светия Дух, достигнали до обожение и станали в пълнота истински човеци – икони на Христа.
За нас свети Йоан Рилски е особено скъп и почитан, защото той е Божие благословение и утвърждение на християнския път, по който сме поели и ние, неговите духовни чеда, които се учим тук под неговия покров и закрила в изпълнението на евангелския живот и заедно с него и всички светии да наследим Царството Божие. Амин!“- завърши  петокурсникът.
Множество деца и техните родители пристъпиха към св. Тайни. С радост може да се отбележи, че всяка година те стават все повече и повече, което е сигурен признак, че все повече хора живеят църковен живот.
В края на литургията с пастирско слово към вярващите се обърна митрополит Йоан. С присъщото му красноречие и вдъхновение владиката говори за духовния подвиг, правейки паралел между живота на Рилския чудотворец и душата на съвременния християнин. За съборността на семинарския живот, за живота на човека от раждането да смъртта, които започват, преминават и завършват в храма, за живота в Христа бяха думите на митрополита. Цялото слово може да видите:

{youtube}8n-VcBvBFX4{/youtube}


В края на словото си Варненският митрополит пожела на семинаристите: „Да имате търпение, здраве, достойно, разумно, мъдро пребиваване в духовното училище! И да  ви даде Господ да имате твърд стремеж да продължите своето образование в богословските ни школи!“- благопожела той и им преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
От името на семинарската колегия и.д. ректорът г-н Костадинов поздрави митрополит Йоан – духовен настойник на Софийската семинария (който в този ден празнува своя имен ден), като прочете поздравителен адрес и му поднесе красив букет цветя. Той поздрави и г-жа Станчева от Регионалния инспекторат по образование, която административно се грижи за духовното училище.
С гръмко многолетствие, подето от духовенство, ученици и богомолен народ, завърши празничната св. Литургия в чест на свети-Йоановия празник.

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

{joomplucat:294 limit=40|columns=3}

 

Visits: 1

Skip to content