Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит упражни правото си на глас

izboriДнес, 25 октомври, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит упражни правото си на глас за кмет и общински съветници, като изрично пожела да гласува и за референдум. Той даде своя вот в първа секционно-избирателна комисия в 6-о основно училище „Граф Игнатиев” в столицата.
„Гласувах България да бъде една още по-европейска и просперираща страна. Досега Църква и държава работеха добре, но се надявам, че занапред ще работим заедно още по-добре за доброто на Родината ни", изрази надежда Негово Светейшество пред журналистката богослов Силвия Николова, която попита:
– Ваше Светейшество, за какво гласувахте?

– Гласувах да бъдат църковно-държавните отношения издигнати на още по-високо ниво, независимо че и сега работим заедно добре. Бих искал обаче, контактите ни да бъдат още по-добри и градивни, за да стане родината ни още по-прекрасна, просперираща и още по-европейска държава. Ние сме дали много на Европа и в културно, и в духовно отношение. Не бива да забравяме това, напротив, това ни прави равноправни с останалите европейски страни.
– Какво предвиждате като начало да направите, след като стане ясен вотът, за подобряване на църковно-държавните отношения?
– Най-напред ние, в Светия Синод, ще изчакаме резултатите от изборите, а след това ще предприемем отново необходимите контакти и срещи, защото смятаме отново да повдигнем въпроса за въвеждането на предмета "Религия" в училищата. Това е много необходимо за духовността на младите хора.
– Мнозина критикуват младите хора, че са арогантни, че нямат памет за миналото, че ценностната им система е твърде противоречива. Споделяте ли това мнение?
– Младите хора са изключителни, не бива да ги съдим, но да ги разберем. Въвеждането на вероучение в училищата би ги подпомогнало в техния светоглед и формиране на ценностна система.
– Как можем да излезем от духовната криза?
– Като не забравяме Бога и Неговите заповеди, да не позволяваме нашите страсти да надделеят над любовта към Бога и нашите ближни. Ако позволим да ни завладее завистта, алчността и користта, това неизбежно ще ни доведе до страдания.

След като гласува патриарх Неофит се отправи към столичния храм "Св. Седмочисленици", в близост до избирателната секция и там се поклони на мощите на родните светители, които се покоят в храма на българската святост.

Снимки: Силвия Николова

{joomplucat:299 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content