Продължете към съдържанието

Храмов празник и офикия в столичния храм “Св. Димитър”

Патриарх Неофит и епископ Григорий"Велик християнски празник на доблестния войн св. Димитър Солунски – покровител на своя град и наш покровител, на всички православни християни, които тачат Църквата. Да бъде честит този ден и светло да пазим честта на св. великомъченик Димитър!" – това каза днес Негово Светейшество патриарх Неофит след празничната св. Литургия в столичния храм "Св. Димитър", в кв. "Хаджи Димитър". Българският патриарх за първи път дойде тук като кириарх на епархията и взе молитвено участие в богослужбата в чест на храмовия празник.
Храмът бе преизпълнен с богомолен народ, който с радостно вълнение приветства патриарха. Празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие още множество предстоятели на софийски храмове, храмовото духовенство и двама дякони.

По време на литургията бяха постригани двама младежи от енорията за „четци и певци“ на БЦ. Това са Илия Великов и Йордан Василев от енорията, които са студенти първа година в Богословския факултет на СУ.
В края на литургията владика се обърна с празнично слово за живота на днес чествания великомъченик св. Димитър.
"Светецът войн имаше всички земни блага. Облечен беше и със слава, и с власт, и с богатство, но той презря всичко това, смятайки го за пречка… Раздал го, освободил се от него и живеейки с Христовите истини, придоби царството Божие. Нека му подражаваме, отправяйки молитви към него като бърз помощник и сигурен застъпник пред Господа и с ревност да вървим по тесния път към Царството Божие" – завърши словото си епископът.
Преди отпуста викарният епископ отличи с офикия „иконом” предстоятеля на тържествуващия храм – протойерей Антоний Алексиев. Епископ Григорий го представи на многолюдното църковно изпълнение, като подчерта грижите му за благолепието на храма и енорийската дейност.
"Знаем, че в този храм кипи активен енорийски живот, ръководен от предстоятеля. И само преди три дни осветихме новопостроения храм "Св. архангел Михаил" в гробищния парк "Малашевци", под неговото председателство и с неговите усилия завършен в срок. За тази негова ревност по храма Господен се взе решение да бъде отличен с офикия "иконом" – каза още епископът и завърши: "Тази офикия да го задължава още по- ревностно да служи на светия олтар и да бъде един достоен пастир на словесното духовно стадо".
С гръмко многолетствие завърши духовното тържество в храма, а Българският патриарх Неофит даде своя първосветителски благослов на стотиците вярващи изпълнили храма.  
Кириархът поздрави отец Антоний с офикията и му подари икона на св. Димитър Басарбовски. Поздрави и всички събратя, които взеха участие в св. Литургия, и всички братя и сестри, които така многолюдно се стекоха да почетат днешния празник.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Мартин Митов

{joomplucat:301 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content