Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит прие представители на Руската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия

priem 27 10 2015Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Техни Високопреосвещенства Вилнюски и Литовски архиепископ Инокентий – Руска православна църква, и Михайловско-Кошицки архиепископ Георгий – оглавяващ отдела по външно-църковни връзки при Православната църква на Чешките земи и Словакия, Негово Високопреподобие архимандрит Серафим (Шемятовски), представител на  Православната църква на Чешките земи и Словакия при Московската патриаршия, протойерей Владимир Селявко, секретар на Вилнюско-Литовска епархия по външно-църковни връзки. Те, с благословението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил и Негово Блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав, са на официално посещение в България по покана на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. По време на престоя си в България взеха участие в св. Литургия за Димитровден в катедралния храм на Видин „Св. Димитрий Солунски” и празника на крайдунавския град, както и в св. Литургия в Руското патриаршеско подворие в София на 25 октомври и в днешния ден.

Чуждестранните гости бяха придружавани от Негово Високопреподобие архим. Филип (Василцев) – представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, и секретаря на подворието йером. Зотик (Гаевски).
Като благодари за братската подкрепа от страна на БПЦ към Православната църква на Чешките земи и Словакия в сложната ситуация, в която се намира, архиепископ Георгий връчи на светейшия патриарх Неофит от името на Негово Блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав и техния Свети Синод орден „Св. Ростислав – І степен, златен”. Отличието е в знак на внимание към патриарх Неофит за заслугите му към Православната църква на Чешките земи и Словакия и по повод 70-годишния му юбилей.
Архиепископ Инокентий изрази задоволството си, че вече е определен и от страна на БПЦ и от страна на РПЦ съставът на смесената комисия по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев) и въпросът с официалното прославление на толкова почитания в България Божий угодник и чудотворец. "Владика Серафим е изключително почитан в България, особено от младежите, които често прибягват към молитвената му подкрепа" – заяви патриарх Неофит. Архиепископът на Литва подари на Българския патриарх в памет от срещата им икона на светите  Вилнюски мъченици Антоний, Йоан, Евстатий, чиито нетленни мощи са в катедралния храм на Вилнюс «Св. Дух».
В хода на разговора патриарх Неофит сподели пред гостите добрите отношения със светската власт, на които се радва БПЦ, както и подрепата и сътрудничеството с общинската власт на столицата, правителството на Р България и Президентството на страната.
В срещата взеха участие и викарният епископ Браницки Григорий, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Теодор Атанасов – нач. кабинета на патриарха, Александра Карамихалева – нач.-отдел «Връзки с обществеността»  при Св. Синод на БПЦ, и Ангел Младенов – секретар при Софийска митрополия.

{joomplucat:302 limit=15|columns=3}

Visits: 0

Skip to content