Продължете към съдържанието

ТРИ ГОДИНИ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”

3 g maksimДнес,  6 ноември , се навършват 3 години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Максим.
В негова памет,  с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и  Софийски митрополит Неофит, бе отслужена заупокойна литургия в митрополитския храм „ Св. Марина“/ в двора на митрополията/. Тя бе възглавена от викарния епископ- Браницки еп. Григорий, с когото съслужиха архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия и митрополитският протодякон Иван Петков.

Негово Светейшество патриарх Неофит взе молитвено участие и застанал край певницата, заедно с певците припяваше литургийните песнопения. Да се молят за душата на упокоилия се Български първойерарх в храма дойдоха архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир и член на Софийския епархийски съвет, ик. Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, всички служители на Софийска митрополия и патриаршеския дом, игумения Пелагия от Самоковския манастир, и миряни.
На певницата застанаха протойереите Николай Цурев и Лазар Георгиев, които бяха помощници на патриарх Максим, секретарят на Софийска митрополия Андрей Касабов и изп. секретар на Софийския митрополит Ангел Младенов.
По време на богослужбата към духовниците се присъедини и Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополитът на Сащ, Канада и Австралия.
Заменяйки архиерейската митра с монашеско було еп. Григорий прочете специална заупокойна молитва за приснопаметния първойерарх.
Непосредствено след литургията бе отслужена и панихида в негова памет. В нея се включиха всички присъстващи духовници , а присъстващият народ „с едно сърце и една уста“ припяваше заупокойните прошения и молитвословия.
Със свещ в ръка, приведено в молитва, църковното изпълнение отново и отново просеше прошка на греховете за онзи, който повече от 40 години умело ръководеше Българската църква като си припомниха бащинската загриженост, ведрата усмивка и излъчващата спокойствие осанка на мъдрия ни първойерарх.
В края на последованието еп. Григорий се обърна към богомолния народ, събран в обичния на патриарх Максим,  храм „Св. Марина“, който приживе Светейшият държеше окончателно да бъде завършен, образцов и благолепен и припомни светителсването му 41 години на Господнята нива.

„Всички, които сме се събрали в този момент, малко или повече сме се докоснали до живота и служението на дядо Максим – каза еп. Григорий, ние знаем и помним как живя той и как беше отдаден на своето служение Богу.  С него той остави светла диря, която да следваме, даде ни  пример на подражание…свели глава пред неговата светла памет и припомняйки си неговия живот и неговото дело, днес да отправим съборно: гореща, сърдечна молитва към Господа да му прости всяко волно или неволно прегрешение! Бог да го приеме в своето небесно царство! Да му дарува вечната радост и блаженство и съжителство с ангелите Господни и светиите!" – каза още владика и завърши с думите:

„Придобивайки венеца на небесната славата, да не престава да ни подпомага! Да моли Господа Иисуса Христа за нас и да ни наставлява по пътя, който той достойно извървя, за да можем и ние да живеем със надежда за вечен и блажен живот!“

 

Текст и снимки: Весела Игнатва

{joomplucat:311 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content