Продължете към съдържанието

Вселенският патриарх Вартоломей посети гръцката общност в храм “Св. Георги”

vartolomei grТази вечер Вселенският патриарх Вартоломей I, който пристигна днес сутринта на официално мирно посещение в София, посети храм “Св. вмчк Георги” на пл. „Македония”, който се поддържа от гръцкото посолство на Р Гърция у нас. Делегацията на Вселенската патриаршия, състояща се от митрополитите на Драма Павел и Адрианополския Амфилохий, архидякон Андрея, протосингела Амвросий и патриаршеския дякон Григорий, бе въведена в храма от определения по решение на Св. Синод за организатор по престоя у нас на високия гост архимандрит Дионисий,  наречен за Стобийски епископ.

В храма те бяха посрещнати от посланика на Р Гърция у нас Димостенис Стоидис и гръцка общност от семейства на служители в гръцкото посолство и на гръцки политемигранти. Там Негово Светейшество Вартоломей бе обгърнат в букети от поднесени му цветя от ръцете на множество малки деца и техните родители. С думи топли той приветства събралите се и подчерта, че духът, който обединява хората, където и да са те и може да ги накара истински да се почувстват братя, е духът на Православието, преподаван чрез отците в богослужебните тайнства на Църквата. В отговор Негово Превъзходителство гръцкият посланик сърдечно благодари за честа да ги посети и сподели, от името на общността, проблемите, свързани с редовното отваряне на храма, както и други по отношение на пребиваващите гърци в България.
Заобиколен от дечицата Негово Светейшество подаде на всяко едно от тях по малък символичен дар – значка с печата на историческата Вселенска патриаршия. За благословение раздаде на всички по копие от чудотворната мироточива икона „Пресвета Богородица – Фанеромени”. И преди тръгване от храма архиереите и отците запяха тропара на светия великомъченик Георги.

Текст: Анула Христова

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:108 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content