Продължете към съдържанието

Обрадовският манастир “Св. Мина” тържествено чества празника на своя покровител

sv minaХиляди християни от цяла България почетоха свети великомъченик Мина в Обрадовската света обител, край София. Този толкова почитан у нас светия от стотици години събира целогодишно многохилядни поклонници, които търсят бърза помощ и закрила от светеца.

Още в навечерието на празника вярващи като пълноводна река се стекоха към светата обител и до рано сутринта търпеливо чакаха реда си, за да се поклонят пред чудотворния му образ.

В празничния ден на 11 ноември в манастира, който е единственият посветен на св. Мина в България и в този ден е особено посещаван, отрано млади и стари, мъже и жени, малки и големи преизпълниха светата обител.

Нито работният ден, нито трудното (през последните месеци) битие попречиха на богомолците да покажат своята почит към св. Мина и да получат утешение. Едни му благодариха за неговата небесна помощ, други му се помолиха за добро семейство и сдобиване с рожба, трети – за изцерение от болест и от всякакви недъзи. Палеха свещи, поръсваха се със светена вода, помазваха се с елей, четяха си молитви, изповядваха се, освещаваха хлебни приношения, но всички се покланяха, молеха и почитаха ревностния Христов войн Мина.

Тържествуващият манастирски храм не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата, но манастирската управа се бе погрижила всички да бъдат съпричастни към църковната молитва, благодарение на доброто озвучаване в двора.

По повод храмовия празник празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие архимандрит Теофан, софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, ефимериите на манастира – Борис Петров и Атанас Тахиров, и софийски свещенослужители.

В края на Литургията еп. Григорий пламенно говори за мъченическия подвиг на св. Мина и  преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит и благопожела на всички св. Мина да ни закриля, пази и напътства в живота.

По традиция бе отслужен празничен водосвет в двора на манастира и бе раздадено благословено ястие на хиляди човеци.

Манастирският празник бе уважен от: г-н Емил Велинов, директор на дирекция "Вероизповедания" на МС и министерски служители, г-жа  Даниела Райчева, кмет на район "Нови Искър", г-н Тодор Кръстев, кмет на район "Сердика" и др.

{youtube}KCYyJbhBR8s{/youtube}

 Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Мартин Митов

{joomplucat:315 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content