Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с кмета на район „Младост“

16 11 2015 ml

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес кмета на район „Младост“- д-р Цвета Авджиева. В официалната среща взеха участие преосвещеният Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, народният представител Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и член на църковното настоятелство на храм „Рождество Христово“, и Здравко Попов, експерт  в общинския отдел "Култура".

На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с общи съвместни дейности между Българската църква и общинската управа като бе акцентувано на най- належащите нужди за жителите на квартал "Младост, който е най- големият в София и достига до 120 000 човека. Г-жа Авджиева сподели радостта си и отново благодари на патриарх Неофит за личното му участие в освещаването на новооткрития храм "Рождество Христово" на територията на квартала, който след всеобщи усилия отвори врати през месец октомври т.г. Тя помоли в скоро време да бъде изпратен и постоянен свещеник, който да обгрижва новата енория и запопозна патриарха с бъдещите строителни дейности. Предстои в приземното ниво на храма да бъде изградена многофункционална зала, която ще бъде използвана за неделни училища, занимания по интереси, конференции, семинари и др., както и ограждането и оформлението на околохрамовото пространство.

В хода на разговора Браницкият еп. Григорий разясни, че в следващата година ще бъдат проведени избори на нови църковни настоятелства и ще бъде поставен въпроса и за нови свещеници, които биха могли да обгрижат и тази новосформирана енория, с оглед на нейната духовна нужда и перспектива. Негово Светейшество сподели добрия опит, който има съседната на нас Румънска православна църква, а именно това, че наред с изграждането на жилищни блокове румънците- християни градят и нов храм-  Божи дом.

С благопожелания  за успешна работа през следващия мандат, патриарх Неофит изпрати общинската управа, която изрази своята готовност да работи за общото благо на Църквата и отечеството.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:319 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content