Продължете към съдържанието

Празнична вечерня за деня на Първозвания апостол

Храм Св. апостол Андрей ПервозванниНа 29 ноември архиерейска вечерня беше отслужена в храм-паметник „Св. апостол Андрей“, предстоявана от софийския викарий – Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, в съслужение с предстоятеля, ставр. иконом Иван Касабов, свещенослужители при храма и други столични свещеници. Единственият храм в епархията, носещ името на Първозвания апостол, беше изпълнен с множество вярващи, дошли от цяла София, за да вземат участие в празничната богослужба.

Песнопенията бяха изпълнени от сборна група певци, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, който празнуваше и своя имен ден.

В чест на празника бе отслужено петохлебие, бяха изнесени за поклонение и мощи на св. ап. Андрей и св. Параскева, частици от които се съхраняват в празнуващия храм.

С празнично слово към голямото множество се обърна епископ Григорий: „Вървете след Мене, и Аз ще ви направя да бъдете ловци на човеци (Марк 1:17) – с тези думи Господ Иисус Христос призова своите ученици, светите апостоли, тогава, когато започна своето служение, спасително за целия човешки род… Той призова простите рибари да оставят своите мрежи и от ловци на риба да станат ловци на човеци. Да ловят човеци, които да станат следовници на Господа… И първият, който беше призован с тези думи и веднага последва Господа Иисуса Христа, е свети апостол Андрей, затова и наречен Първозвани, чиято памет започваме да празнуваме… И той не посрами думите, с които бе призован от Господа. Защото със своята мрежа, но не мрежа, изплетена от конци, а мрежа, изплетена от вяра в Христа, той стана наистина ловец на човеци – дотогава, докато предаде своята душа, вързан на кръст в град Патра… Тази вечер прославихме „този първи проповедник на Господа“, който първи изрече думите „Намерихме Месия!“ (Иоан 1:41). Пръв от всички посочи Господ Иисус Христос пред други човеци, като го посочи като този, когото всички очакват – Спасителя на Човешкия род. И нека в тази празнична вечер и ние, издигайки взор нагоре, отправим своите молитви към свети Андрей. Да го помолим да подпомага и нас в нашия път към Царството Божие. Да ни подкрепя, да ни закриля, да възнася нашите молитви към Господа Иисуса Христа, за да можем, имайки го за пример, имайки го за закрилник, имайки го за помощник, и ние да се стараем да бъдем в това число на тези уловени човеци, които, вярвайки в Господа Иисуса Христа, следвайки Го и пазейки Неговите заповеди, вървим по пътя към спасение. Нека по молитвите на свети апостол Андрей да достигнем това Царство Божие. Да бъдем внедрени заедно с всички праведници, заедно с всички светии там, в Царството Небесно и да се наслаждаваме на лицето Господне вовеки“ – с тези думи завърши словото си епископ Григорий, преподавайки ни и архипастирския благослов на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:328 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content