Продължете към съдържанието

Обновление, ръкоположение, пострижение и св. Кръщение в Трън

Отец Любомир Янъков и епископ Евлогий по време на ръкоположениетоНа 12 декември, денят на св. Спиридон Чудотворец, с благословението на Негово светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български беше извършено обновлението на храм „Св. Николай“ в град Трън. Светата богослужба възглавиха Техни Преосвещенства Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, в съслужение със софийския протосингел ставр. иконом Ангел Ангелов, иконом Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Николай Пешов, предстоятел на храма, иеромонах Макарий Рилски и дякон Васил Танев. Свещеническо ръкоположение бе извършено върху дякон Любомир Янъков. За четец и певец беше постриган Християн, син на отец-предстоятеля на храма-домакин.

Песнопенията бяха изпълнявани от сборна група певци, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия, със сериозното участие на випускници от школата по източно-православно пеене към столичния храм „Св. Кирил и Методий“ и иеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Иоан Рилски“.

Веднага след светата литургия беше извършено светото тайнство кръщение над кмета на гр. Трън, Станислав Николов.

Към богомолния народ в края на св. литургия се обърна епископ Григорий, който накратко припомни житейския път и богоизбраността на св. Спиридон Тримитунтски Чудотворец. Негово Преосвещенство поздрави и кмета и общинското ръководство за възстановения и обновен храм, в който отново ще може да се извършва светата богослужба. На новоръкоположения свещеник Негово Преосвещенство пожела Бог да му дарува преизобилно своята благодат, винаги да го подпомага, винаги да бъде с него и да наставлява неговите стъпки към добри и богоугодни дела. 

Свещеник Любомир Янъков е роден в Бургас в свещеническо семейство. Завършил е Пловдивската духовна семинария в първия й випуск. След това завършва богословие в Богословския факултет на Атинския Капудистриев университет, както и петгодишен курс по източно-църковно пеене. Завършва магистратура в София, като е бил и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет. Основател е и на школа по източно-църковно пеене. В дяконски чин е възведен на 21 ноември 2013 г. Стажът му като свещеник ще започне в храм „Св. Кирил и Методий“ в София.

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:338 limit=60|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content