Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в Неделята преди Рождество Христово

20 12 2015Днес е последната неделя преди Рождество Христово. Православната ни  църква вече четиресет дни ни подготвя за светлия празник като непрекъснато ни напомня да очистим телата и душите си и да посрещнем достойно деня, в който честваме рождението на Царя на царете. Неделното литургийно евангелие ни запознава с родословито на Иисуса Христа по човечество и  евангелистите повтарят пророчеството: „Ето, девица ще зачене и ще роди Син, и ще му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог” / Мат.1:18-21/.

В тези последни дни на свещенно очакване, молитвите и  прошенията на вярващите християни са усилени като особено е засилено и желанието за лично очистване. Заедно с боголюбивия народ вп неделния ден, в единомислие и духовно предводителство застанаха кириархът  на Софийска епархия- Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и софийският викарий- Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.
Предпразничната архирейска св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя” бе възглавена от викарния епископ, а заедно с него съслужиха ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на катедралния храм, протойерей Кирил Попов от храмовото духовенство и четирима дякони. Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужбата в светия олтар.
Евангелският откъс, който се чете на днешната св. литургия е от Евангелието на св. ап. Матей и изброява многобройните прадеди на Иисус Христос по плът. живяли по времето на Стария Завет. Светият евангелист ги изрежда, за да потвърди, че Спасителят възприема човешко тяло и става действително съпричастен на човечеството по природа.

„И ето, става едно конкретно историческо съединение на естественото и свръхестественото, едно съединение на човешкото и божественото – „неслитно, неизменно , неразделно, неразлъчно”- в личността на Иисуса Христа: „Бог се яви в плът”/ І Тим. 3:16 /”- каза в своето празнично слово протойерей Кирил Попов по време на причастния канон и призова вярващите да се обърнем към Бога с думите: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, Спасителю наш, дойди и у мене и ме изпълни с небесната благодат и просвети с Твоята светлина, която „просвещава всеки човек идващ на света” /Йоан 3:16 /.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:341 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content