Продължете към съдържанието

Празникът на св. Йоан Предтеча в кв. “Обеля”

img 4768На 7 януари светата Църква тържествено отбелязва празника Събор на св. пророк Йоан, Предтеча и Кръстител Господен. На Ивановден, както още се нарича празничният ден, бе отслужена архиерейска св. Литургия в единствения, посветен на св. Йоан Кръстител храм в София, който се намира в квартал “Обеля”.  
Лично патриарх Максим прави първата копка и благославя новата църква в “Обеля” да се посвети на Господния Предтеча. Интересен факт е, че повече от сто години в Софийска духовна околия не е имало новоизградена църква, посветена на св. Йоан Кръстител, за когото Църквата е определила да се честват седем празника. (Последната e построена през 1900-та година в село Голеш.)

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия бе възглавена от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Иван Динков, председател на храма, свещеник Георги Спасов, председател на старинния храм „Св. Петка Самарджийска“, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.
Празникът бе уважен от миряни както от енорията, така и от цяла София, дошли да се помолят на светия пророк и пръв мъченик за Христа.
С празнично слово в края на литургията към християните се обърна епископ Григорий. В него той говори затова, че св. Йоан Предтеча е  предвестник на Идещия в името Господне и е най- великия от пророците, който е чул Божия глас от небесата и е видял Светия Дух да слиза от тях.
„Живееше за Бога и заради своята ревност той бе мъченически обезглавен, защото не спря да изобличава тези, които потъпкват Божиите закони и заповеди” – каза владиката и призова: „Нека го прославим, да го възпееем, да му се поклоним, нека помним кой е бил той и винаги да го имаме за свой  светилник, който да ни посочва и води по пътя към царството Божие”.
Той поздрави иконом Иван Динков с неговия личен празник – именния му ден, и му отправи благопожелания. От своя страна отец Иван благодари на владиката с красив букет цветя и отправи покана за бъдещи срещи.
С гръмко многолетствие за всички именници завърши празничната литургия и еп. Григорий раздаде нафора, а енориашите поздравиха своя духовен пастир с дарове и цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:358 limit=25|columns=3}

Visits: 1

Skip to content