Продължете към съдържанието

Горнолозенската църква “Св. Атанасий Велики” тържествено отбеляза своя храмов празник

img 6473С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Атанасий” в с. Горни Лозен. Този храм, носещ името на великия отец на Църквата св. Атанасий Александрийски, е построен след тригодишните усилия на предстоятеля иконом Цанко Тотев и църковното настоятелство и вече осем години чества своя храмов празник.

С благословението на Българския патриарх празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него беше ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, ик. Цанко Тотев – предстоятел на храма, протойерей Иван Плещов, председател на храм "Св. Николай", гр. Елин Пелин, дяконите Васил Танев и Антоний Ковачев.
На празничното богослужение присъстваха кметът на с. Лозен г-н Светослав Митрев, дарители, иконописците и множество енориаши. С празнично слово в края на литургията се обърна ставр. ик. Ангел Ангелов.
„Спасител на Православието е наречен от св. отци – каза отец протосингелът, – неуморен в своите трудове за отстояване на истината, той е написал много книги, като има и изключителен принос за запазване на каноничните книги от Свещ. Писание… Той твърдо отстоявал чистотата на християнската вяра и не се побоял смело да изобличава лъжеучителите, които чрез подкупи и дворцови сплетни успели пет пъти да го отстранят от патриаршеския престол, но Бог отново го възкачвал на Александрийската катедра“ –каза  духовникът.
Епископ Григорий поздрави от името на Негово Светейшество ик. Цанко Тотев, църковното настоятелство и всички, които се грижат за този велелепен дом Божий, и им преподаде отеческия му благослов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:361 limit=30|columns=3}

Visits: 1

Skip to content