Продължете към съдържанието

Поздравление на Негово Светейшество българския патриарх Неофит към преподавателите и студентите от висшите православни богословски школи по случай празника на св. Три Светители

 IMG 1201    Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

КЪМ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И СТУДЕНТИТЕ

ОТ ВИСШИТЕ ПРАВОСЛАВНИ БОГОСЛОВСКИ ШКОЛИ

ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА СВ. ТРИ СВЕТИТЕЛИ

 

Уважаеми преподаватели,

Скъпи студенти,

Обични в Господа, братя и сестри,

 

        В края на първия месец на Новата година светлее празникът на  тримата светители на Църквата, учители на вярата, светите отци – Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст. Трима носители на благодатното познание за Въплътилото се Слово, които ние величаем и славим.

        В този ден поздравяваме всички Вас учители –  уважаемите професори, доценти и асистенти, преподаватели на вечната Истина  и Вас скъпи студенти, пожелали да се наситите с тази Истина, с радостта на дивното духовно тържество.

         Желаем Духът на мира и любовта да свързва всички Ви в съборността на Църквата и да пазите вековната мъдрост на Православието, разкрита в множеството светоотечески творения, озарени от вярата и светостта на техните автори.

Огласявайте Божествените слова, за да проникнат спасително в сърцата на всички, които са възлюбили Божието явяване.

         „Духът пребивава с нас сега и в стремежа към Духа е пътят, който ни е открит към пълнотата на Божието знание.“ – казва свети Григорий Богослов. Затова търсете този път, път на вечното спасение, наситен със сладостта от Христовата любов и светлина.

           Честит празник!

        

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

30.01.2016 г.

  София

Visits: 0

Skip to content