Продължете към съдържанието

През погледа на свещеника – пчелар ( интервю с ставр. ик. Иван Стойчев)

img 1434На 10 февруари честваме св. Харалампий. Той се почита като закрилник и молитвен ходатай на пчеларите, а празничният ден се е утвърдил като Ден на пчеларя.
По традиция в храма се носи пчелна продукция и се освещава от духовниците. Историята на пчеларството е тясно свързано с българския народ. Няма дом без присъствието на восък и мед, които служат като символ на вярата, а и хората чрез тях са намирали сили и бодрост в своя живот. В много църковни и летописни съчинения се описва пчелата и нейните продукти  и медът и восъкът се посочват като важни хранителни и лечебни средства.

В деня на пчеларя разговарям със ставр. ик. Иван Стойчев, който дълги години се занимава със пчеларство и не спира да се възхищава от устройството, живота и йерархията на пчелите, от които ние хората можем да се поучим.
Отецът, роден през 1948 г. в с. Кутловица, Доростоло-Червенска епархия, завършва Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“ ( 1968г. ), а след това и Духовната академия „Св. Климент Охридски“. През 1978 г. е ръкоположен за свещеник в храм „Св. Възнесение“ и дава обет до края на дните си  да остане да служи в него. През годините на свещенослужението си, той с много любов духовно обгрижва енорията и  облагородява храмът.
Преди повече от двайсетина години, в двора на църквата, в изхвърлен празен кошер се настанява рояк ( пчелно семейство, което водено от „майка“ е напуснала предишното си място за живеене) и отец Иван приема това като Божий знак (тъй като е алергичен), който ясно му показва, че трябва да се занимае с пчеларство. Разговарям с него за пчелите, вярата и съвременния свят.

Интервюто взе: Весела Игнатова

{youtube}Yh0D3vE759I{/youtube}


{youtube}5Z_5dmwZbKQ{/youtube}

 

Visits: 0

Skip to content