Продължете към съдържанието

Браницкият еп. Григорий отслужи литургия в Неделята на митаря и фарисея

img 1845„Настана времето на Великия пост. Църквата не ни въвежда направо в това душеспасително време, а чрез известна подготовка, която се придобива в трите седмици преди настъпването му. Първата от тези три подготвителни недели, е Неделята на митаря и фарисея. В прочетеното днес на св. Литургия евангелие, в което се чете притчата за митаря и фарисея, св. Църква иска да ни покаже коя молитва е богоугодна и коя богопротивна, и заедно с това ни разяснява в що се заключава тайната на нашето оправдание пред Бога. Тази тайна е смирението. Без смирение няма спасение" – каза в словото си ставр. ик. Мина Минчев в Неделята на митаря и фарисея.

"Освен това, с тази притча ни се обяснява и коя е главната причина, нашите молитви да не бъдат чути от Бога. Тази причина е гордостта. Човек с нищо не може да се гордее, защото нищо не е негово. И за да се види какъв е, не трябва да сравнява себе си с онези, които са по-долу от него, а с ония, които са по-издигнати от него… Добродетелта трябва да се сравнява не с пороците, а с добродетелите. Сравни твоя пост с поста на св. Йоан Кръстителя; жертвата си – с оная на патриарх Авраама, молитвата си – с молитвата на пророк Илия, който заключи небето, та три години и шест месеца не валя дъжд, и ти никога няма да изпаднеш в тоя смъртен грях – гордостта. Тя води към погибел. Всеки, който превъзнася себе си, казва се в тая притча, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат (Лука. 14:11)…“- каза още отецът и подробно разясни евангелския текст на многобройните миряни, събрали се за молитва в неделния 21 февруари в митрополитската катедрала “Св. Неделя“.

Св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство викария – Браницки еп. Григорий. Заедно с него съслужиха председателят ставр. ик. Мина Минчев, свещеник Симеон Змейков и трима дякони.

В края на литургията владиката се обърна към църковното изпълнение, като подчерта, че Великият пост е благодатно време, през което ние трябва да се вгледаме в себе си и се запитаме дали спазваме закона Господен, дали изпълняваме Божиите заповеди и да си дадем сметка искаме ли да се поправим, или предпочитаме да бъдем в тъмнината на греха, далече от Бога и Неговото царство.

„Днес видяхме двама човеци застанали в храма на молитва и си припомнихме как трябва да се молим, как да се държим в храма и какво най-вече не трябва да правим. Трябва да запомним едно – винаги да имаме пред очите си тази картина на тези двама човеци влезли за молитва – фарисея, застанал с гордо вдигната глава, хвалейки се пред Бога и осъждайки застаналия да него митар, и другия – митаря, изпълнен със смирение и страх Божий, не смеещ да вдигне очи, който се кае: "Боже, бъди милостив към мене грешния!" Евангелският разказ ни казва и всяка година ни напомня как трябва да влизаме в храма, как трябва да се чувстваме пред лицето Божие и това, че трябва смирение, с което да стоим пред лицето Господне. С него ще се украсим и с него ще се явим, когато той дойде в Своето второ пришествие.“- каза епископът и преподаде на народа патриаршеското благословение с пожелание за спасителни подготвителни дни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:385 limit=25|columns=3}

Visits: 0

Skip to content