Продължете към съдържанието

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи въскресна литургия в Софийската духовна семинария

img 6573В неделния ден, на 28 февруари, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан възглави св. Литургия в семинарския храм „Св. Йоан Рилски”. Заедно с архиерея съслужиха ефимерият – свещеник Божидар Маринов, свещеник Симеон Змейков и дякон Йосиф Йорданов.

В благолепната възкресна служба, посветена на завърналия се Блуден син, която се явява втората подготвителна неделя на Великия пост, взеха участие седем иподякони.

Семинарската църква бе изпълнена с богомолен народ, сред който в голямо множество бяха деца на различна възраст. Въпреки продължителното богослужение те в кротост пребиваваха на богослужбата, като по свой начин намираха мястото си в храма, така че не нарушаваха създалата се молитвена атмосфера. В своята многочисленост, в края на литургията те чинно пристъпиха и приеха по частица от св. Тайни Христови.

В днешната неделя, в която се разказва отново притчата за Блудния син (за падението на един младеж, неговото опомняне и завръщане, и приемане от бащата), и която св. Йоан Златоуст нарича „Евангелие в Евангелието", митрополит Йоан се обърна към изпълнилите храма богомолци с пастирски думи, като разкри чрез думите на притчата общочовешкото отклонение от Бога и всеобхватната Негова любов, Който не престава да очаква нашето завръщане.Това наше връщане към дома на Бога може да стане чрез покаянния път, който променя живота ни.

Като разказа за състоялата се канонизация на архиепископ Серафим Соболев, владиката припомни неговите слова: "Той изрече едно наставление: "Четете житията на светиите! Там всичко е записано. Там всичко има. И като сравнявате своя живот с живота на светиите, ще добиете знание и за себе си" – цитира митрополит Йоан думите на Софийския чудотворец. (…)

Ценностната система на човека толкова се промени, че много хора като чуят думата "грях", в тях се предизвиква смущение или смях. А Църквата смята, че той е онзи разрушителен момент в живота на човешката личност, който го изпепелява и го отдалечава от възможността да общува с Бога" – каза още митрополит Йоан. И като призова Божия благослов върху всички нас, той благослови църковното изпълнение

с началните думи на Великото повечерие: "С нами Бог!"

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:387 limit=35|columns=3}

Visits: 0

Skip to content