Продължете към съдържанието

138 години от Освобождението на България от турско робство.

1ЧЕСТИТ 3 MАРТ !ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

По този повод в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи
панихида за загиналите воини в Освободителната руско-турска война и благодарствен молебен.

Заедно с първойерарха на Българската църква съслужиха Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип – предстоятел на Руското подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, представителят на Румънския патриарх в България ставр. ик. Нелуц Опря, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия, множество софийски свещеници, протодякони и дякони.

В патриаршеското си слово първопредстоятелят на БПЦ подчерта, че с освобождението ни от турско робство бе "поставено началото на нова свободна епоха в нашето духовно, културно и политическо развитие".
Тържествата в чест на 138 години от Освобождението на България продължиха на площада пред паметника на Незнайния воин с тържествена церемония в присъствието българския президент Росен Плевнелиев и много български официални лица, чуждестранни дипломатически представители, гости и граждани. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за нашата свобода и издигнат българският флаг.

Снимки: Георги Карпов

{gallery}gallery/03-03-2016{/gallery}

{joomplucat:140 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content