Продължете към съдържанието

Храмов празник в гр. Сапарева баня

img 9631На 9 март Православна църква чества празника на св. Четиридесет мъченици.

В гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия, се намира единственият посветен на мъчениците храм в Софийска епархия. По този повод бе отслужена тържествена св. Литургия.

Тя бе предстоявана от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия. Заедно с него съслужиха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия – ик. Георги Паликарски, ик. Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия (Неврокопска епархия), свещенослужители от Дупнишка околия и дякон Васил Танев.

Десетки християни се стекоха в храма и взеха молитвено участие в богослужбата. Въпреки дъждовния и работен ден потокът от вярващи не секна, както и донесените многобройни и многообразни приношения в чест на светите мъченици.

Храмът "Св. Четиридесет мъченици" е построен през 1859 г. от майстор Цветко от с. Жаблино, Радомирско. Църквата е изографисана и стенописите са от периода 1878-1879 г. – непосредствено след Освобождението.

Ставр. ик. Вергил Андреев (сега 82-годишен) е въдворен за свещеник преди 55 г. в този храм на Сапарева баня, който намира в окаяно състояние. Той е основател на рудоземната база в Мадан, има шести разряд за строител и е с голям строителен опит, затова сам започва да възстановява храма, като на два пъти е правил и оградата. С помощта на дарения и на средствата, които се събират от закупуването на свещи, организирането на корбани за всеки по-голям църковен празник и подкрепата, която оказва кметството на града, храмът започва постепенно да се облагородява и ръзкрасява и да се стопанисват редица местни светини.

По традиция, след празничната литургия бе отслужен водосвет в храма.

В края на богослужбата с пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна отец Ангел. Той благодари на отец Вергил за ревността и трудовете, които полага в своето свещеническо служение, и преподаде на всички архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:389 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content