Продължете към съдържанието

Освещаване на параклиса “Св. Мина” в столичния храм “Св. Параскева”

aaaa 13 03 2016В неделния ден, на 13 март, Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, извърши освещаването на параклиса „Св. Мина“ в столичния храм „Св. Параскева“.

Заедно с него съслужиха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Антоний Алексиев – председател на храм „Св. Димитър“, протойерей Йоан Чикалов – предстоятел на празнуващия храм, протойерей Лазар Георгиев – предстоятел на горубленския храм „Св. Георги“, и дякон Васил Танев.

 

След като викарният еп. Григорий отслужи краткия чин на освещението и положи св. антиминс на св. престол, се извърши лития, с която църковното изпълнение влезе тържествено в новоосветения параклис и бе отслужена първата св. Литургия в него.

В края на богослужбата еп. Григорий изказа пастирско слово, с което насочи вниманието на богомолния народ към започващия Велик пост – време за равносметка, покаяние и прошка.

От името на църковното настоятелство отец Йоан Чикалов благодари на владиката и му поднесе красив букет.

+++

Решението за издигане на впечатляващия със своите размери и архитектура храм „Св. вмчца Параскева” е взето от Българската екзархия на 4 април 1909 година. Дворът на църквата, с площ 3000 кв. м, е закупен за 70 хиляди лева от братя Генови и братя Коцеви.

През 1910 г. е обявен конкурс за архитектурен план на храма, който е спечелен от арх. Антон Торньов. Той апелира за създаването на типично български стил, вдъхновен от собственото ни наследство. Този стремеж спомага за уникалната визия на храма, чийто строеж е започнал през 1929 г. и придобива окончателния си облик през 1944 година.

Иконостасът, архиерейският трон, амвонът, певниците и облицовката на балкона са дело на резбарите проф. Иван Тровницки и проф. Тодор Христов. Иконите на иконостаса са зографисани от проф. Стефан Иванов, проф. Марин Дринов и проф. Сергей Шишов.

В храма, този истински архитектурен шедьовър, има централен престол, посветен на св. вмчца Параскева и осветен от екзарх Стефан на 6 април 1930 година. Северният престол на олтара е посветен на св. Харалампий и осветен през 1934 г., а южният, посветен на „Въведение Богородично”, е осветен от патриарх Кирил през 1960 година. Има изградени и два параклиса, в чест на св. Йоан Богослов и на св. Мина.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св.олтар: Здравко Кънев

{joomplucat:391 limit=40|columns=3}

Visits: 2

Skip to content