Продължете към съдържанието

Покайният канон на св. Андрей Критски – трета част

img 0819

На 16 март (сряда) в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ за пореден път се събраха вярващите на обща молитва към Бога. В красивия софийски храм, който през последните години бе изцяло обновен и се превърна в един от най благолепните храмове в столицата, се събраха множество софиянци и съборно бе отслужена третата част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

Съгласно програмата на Софийска св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, тази част от покайното моление бе прочетена от Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Във вечерното последование молитвено участва Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, Маркианополски еп. Константин и десетки софиянци.

Преизпълнили притвора и корабната част на храма, християните слушаха умилителните песнопения на канона, изпълнявани от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов, и тихо им пригласяха.

В края на вечерното последование архимандрит Герасим произнесе вълнуващо слово, в което говори за покаянието, което не е самоунижение; за това, че то не се измерва с време, нито с количество или качество, а с дълбочината на човешкото сърце.

„За да се научим на покаяние, трябва да обичаме Бога. Покаянието е стремеж към единение с Бога. Нека помним, че всичките богатства на света няма да ни стигнат, за да придобием рая. Една покайна сълза обаче може да се окаже достатъчна“ – каза отец Герасим. И завърши с думите: „Затова, възлюбени в Бога братя и сестри, нека влезем в попрището на предстоящия ни пост с много радост. Нека не униваме, нито се отчайваме. Не е важна външната мярка, всеки може да даде колкото може. Бог търси сърцето ни, иска да се освободим от греха доброволно. Затова нека всеки от нас се огледа сам в себе си и да открие кои са неговите страсти, кои са неговите слабости, кои са греховете ни. Нека призовем Божията помощ; благодатта Божия да ни освободи, да ни помогне да се освободим от робството на греха и чрез покаяние действително да станем Божии деца. Да даде Бог в живота на всеки от нас да настъпи момент, когато в покаяние да се възроди нашата душа и Бог да я приеме в Своето вечно царство. Амин!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

Слово на архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод

 

{joomplucat:396 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content