Продължете към съдържанието

Тодоровден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

img 1524

В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота. През цялата седмица стотици софиянци усърдно се молеха, участвайки на съборните богослужения, отслужени според програмата на Софийската св. митрополия в различни столични храмове, като духовно и телесно се подготвяха за днешния ден, когато пристъпиха към св. Тайни.

На Тодоровден всички столични храмове бяха изпълнени с богомолен народ. В някои от тях бе отслужена ранна св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставр. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство, ставр. ик. Антон Вълчанов, ставр. ик. Христозко Казакин и свещеник Симеон Змейков и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

След свещеническото причастяване отец Антон Вълчанов се обърна към многобройните миряни с духовно наставление за благодатното време на Великия пост, което трябва мъдро да се използва за духовно и сърдечно очищение.

Поради големия брой желаещи да приемат Христовите Тайни, християните бяха причастявани на три места в храма – пред централния, северния и южния престол.  Духовниците благопожелаваха на всички да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от поста, а св.Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:399 limit=30|columns=3}

Visits: 1

Skip to content